Izraeliek ellen rendeltek el büntetőintézkedéseket Bidenék

2024. február 01. 21:22

A palesztinok ellen elkövetett erőszakcselekményekkel indokolták a lépést.

2024. február 01. 21:22

Ciszjordániában élő izraeli telepesek ellen rendelt el csütörtökön gazdasági büntetőintézkedéseket az amerikai kormányzat palesztinok ellen elkövetett erőszakcselekmények miatt. Az intézkedést az tette lehetővé, hogy csütörtökön Joe Biden elnöki rendeletet adott ki – az indoklás szerint – 

Ciszjordánia békéje, biztonsága és stabilitása elleni cselekményekre adott válaszként”.   

A külügyminisztérium közleménye szerint négy személy szerepel a büntetőintézkedésről szóló listán. Az Antony Blinken külügyminiszter által jegyzett közlemény szerint Izraelnek többet kell tennie az erőszak megállítása érdekében Ciszjordániában és az elkövetők felelősségre vonása terén.   

„Biden elismeri Izrael jogát az önvédelemhez”

Az elnöki rendelet alapján a szankció azokra szabható ki, akik erőszakos cselekedeteket irányítanak, vagy követnek el civilek ellen, illetve erőszakkal fenyegetnek, valamint civileket otthonuk elhagyásával járó módon megfélemlítenek, tulajdont foglalnak le, és 

terrorcselekményt hajtanak végre. 

Jake Sullivan elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó az elnöki rendeletet bejelentő közleményben azt hangoztatta, „Biden elnök egyértelmű abban, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja Izrael jogát az önvédelemhez”, de hozzátette, hogy „Biden elnök ugyancsak aggodalmát hangoztatta a Ciszjordániában látott, szélsőséges szereplők részéről megnyilvánuló erőszak növekedése miatt”.   

Az intézkedések értelmében az érintett négy izraeli telepes amerikai fennhatóság alatt őrzött minden vagyonát zárolják, és megtiltják velük az üzleti kapcsolatot amerikai vállalkozások számára. Az amerikai külügyminisztérium december elején több ciszjordániai telepes ellen vízumkorlátozásokat hozott.

(MTI)

Nyitókép: SAMUEL CORUM / AFP

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. február 02. 00:39
Oda bemegy 10-20 M arab, es Izraelnek annyi...
survivor
2024. február 02. 00:38
Hol a faszban akarnak Palesztínát csinálni ??
victory
2024. február 01. 22:45
No végre, ez már valami
egonsamu
2024. február 01. 22:19
Két pelenkaváltás között kicsit "szankciózik" a vén szaros. Azt sem tudja hol van Izrael...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!