Háborúba megy a NATO-val Oroszország egy darab fagyott földért?

2024. február 19. 15:22

Oroszország számára stratégiai szempontból a Spitzbergák még Ukrajnánál is fontosabb kérdés lehet.

2024. február 19. 15:22
Szalai Szilárd
Szalai Szilárd
Pesti Srácok

„2023 májusában a szigeten tevékenykedő állami energetikai vállalat, az Arktikugolja vezetője, valamint a helyi orosz főkonzulátus militarista felvonulást szervezett a Spitzbergákon, az oroszok lakta Barentsburg és Pyramiden településeken. Pyramidenben a felvonulás része volt egy, a Donyecki Népköztársaság zászlajával díszített traktor és kotrógép.

Az orosz Spitzbergák Bizottságának ülésére néhány nappal azután került sor, hogy Trutnyev üdvözölte irodájában az Ukrajnában harcoló katonák egy csoportját. A férfiak között volt a Specnaz hírszerző egységeinek több tagja is. Állítólag a férfiak között voltak a Távol-Kelet és Északi-sarkvidék minisztériumának olyan alkalmazottai, akik önként jelentkeztek harcra a megszállt területeken.

»Továbbra is felhasználjuk tapasztalataikat, amelyek immár nemcsak a polgári és katonai szolgálatot, hanem a valódi harci tapasztalatokat is a Távol-Kelet és az Északi-sarkvidék fejlődése érdekében hasznosítják« – mondta Alekszej Csekunkov sarkvidéki miniszter.

Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy az Ukrajnában felépült orosz katonai kapacitásokat Putyin máshol is kamatoztatni kívánja. Oroszország számára stratégiai szempontból pedig a Spitzbergák még Ukrajnánál is fontosabb kérdés lehet. Különösen akkor, ha az Északi-sarkhoz legközelebb eső Skandinávia összes országa – tehát a svédek is – csatlakoznak a NATO-hoz. Kérdés, hogy a már lendületben lévő orosz hadigépezet, vagy a jóval nagyobb hátországgal rendelkező NATO jelent-e nagyobb elrettentő erőt az egyik vagy másik fél számára a sarkkörért induló versenyfutásban.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: ALEXANDER KAZAKOV / POOL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. február 19. 18:54
Fiúk! Svalbardi Szerződés!!! Keressetek rá.
Obsitos Technikus
2024. február 19. 18:43
Nincs szükségük rá. A nukleáris meghajtású jégtörőkkel uralják a sarki vizeket.
Pelso j.
2024. február 19. 18:33
Te, pubi, tehát az orosz stratégiai szempontok miatt támadta meg Ukrajnát?
billysparks
2024. február 19. 17:53
Spitz Berg ügynök akcióban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!