Ez bejött: a konzervatív többségű legfelső bíróságon döntenek Trump mentelmi jogáról

2024. február 29. 19:02

A korábbi elnök szerint a bíróság veszélyes precedenst teremtene, ha helyt adna az ellene felhozott vádaknak.

2024. február 29. 19:02
Republican National Convention: Day Four

Az amerikai legfelsőbb bíróság szerdán jóváhagyta, hogy egy viszonylag szűk körű, de nagy horderejű kérdésről a testület döntsön: egy volt elnök mentességet élvez-e a büntetőjogi felelősségre vonás alól a hivatali ideje alatt elkövetett cselekmények miatt – írja szerdai cikkében a CNN.

Trump szerint, ha nem mentik fel, azzal veszélyes precedenst teremtenek

Az ügyben érintett Donald Trump azzal érvelt, hogy az elnökök esetleg haboznának cselekedni, ha attól tartanának, hogy hivatalukból való távozásuk után büntetőjogi felelősségre vonás vár rájuk. A 2020-as választásokba való beavatkozással kapcsolatos vizsgálat során ellene felhozott büntetőjogi vád, amennyiben annak helyt adnak, „dermesztő hatással” lenne a jövőbeli kormányokra – fejtette ki a korábbi elnök.

Karen LeCraft Henderson, Florence Pan és J. Michelle Childs amerikai körzeti bírák azonban elutasították ezeket az érveket. A bírák egyértelműen kijelentették, hogy a Trump elleni vádak súlyosak, és semmi kétséget nem hagyta afelől, hogy azok perképesek.

A CNN cikkében emlékeztet: a 2020-as elnökválasztást követően Trump állítólagos viselkedését elnökhöz méltatlannak, valamint az amerikai intézmények elleni támadásnak minősítették.

Előzmény

A február 8-i, több mint kétórás szóbeli vita során a különválasztási ügyben a legtöbb bíró hajlandónak mutatkozott Trump oldalára állni abban a kérdésben, hogy a korábbi elnök versenybe szállhat-e a második ciklusáért. Trump kihívói a korábbi elnököt a 2021. január 6-i tettei miatt, a 14. kiegészítés „lázadási tilalma” alapján szeretnék meggátolni az indulásban.

Az ügyek együttesen az idei amerikai elnökválasztás kellős közepébe sodorták a bíróságot, amit eddig nagyrészt sikerült elkerülnie azóta, hogy a Bush kontra Gore ügyben hozott döntése gyakorlatilag eldöntötte a 2000-es választást George W. Bush volt elnök és a korábbi alelnök, Al Gore között – írja lap.

A CNN teljes, angol nyelvű cikkét a témában itt olvashatja.

***

Nyitókép: Chip Somodevilla/Getty Images

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. március 01. 08:09
Ez megmagyarázza Nikky Haley bennmaradását, hátha így Trumpot könnyeben kizárják, hiszen van még akív résztvevője a republikánus előválasztásnak. Ha már mindenki visszalépett volna, akkor egy kizárás esetén a szenilis Biden és valakia beugró kerülne a szavazólapra, az LB pedig kvázi előre eldöntene egy választást, ami azért egy magára büszke demokráciában azért talán némileg visszás. Kétségtelen, hogy a mélyállam ezt szívesen venné, mert ekkor totális lehetne a hatalmuk: nincs komoly ellenjelölt, a jelölt pedig biztosan nem irányít majd semmit.
starmind
2024. március 01. 00:30 Szerkesztve
Nincs valós, jogszerű és logikus magyarázat az ismert bizonyítékok alapján, hogy Trump ne indulhasson a választásokon. Ez a zsarolásos bohóckodás, a DS szélhámosainak rettegése miatt történik. Emlékezzünk Dominique Stross Kahn esetére, akit úgy vertek le a sakktábláról, mint vak a poharat. Trumphoz már nincs elég erejük.
bondavary
2024. február 29. 22:30
Látszik, honnan veszi az EU bürokrácia azt a módszert, hogy ideológiai kérdéseket jogi köntösbe öltöztetnek - ahogyan ezt Gyurcsány is megfogalmazta.
A szexárdi láncfűrészes böllér
2024. február 29. 19:54
A 81 éves Sleepy Joe egyre rosszabb állapotban van, a csak 77 éves Trump viszont még mindig jó formában van, egy négyéves ciklust még képes lenne végigcsinálni, ezért akarja a "Kazár Nostra" mindenáron levadászni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!