Elon Muskot Nobel-békedíjra jelölték

2024. február 21. 19:08

Marius Nilsen norvég politikus szerint a milliárdos hozzájárult, hogy a világ egy összekapcsolt és biztonságosabb hely legyen.

2024. február 21. 19:08

Egy norvég parlamenti képviselő azt javasolta, hogy a 2024-es Nobel-békedíjat Elon Musk kapja, azzal érvelve, hogy a dél-afrikai születésű vállalkozó a Twitter felvásárlásával és az ukrán hadsereg műholdas kommunikációval való ellátásával a szólásszabadságot támogatta – számolt be róla a New York Post.

A kedden előterjesztett jelölésben Marius Nilsen, a Progresszív Párt képviselője úgy érvelt, hogy Musk

a párbeszéd, a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás lehetőségének hajthatatlan védelmezéséért” érdemli meg a díjat. 

A visszhangkamrák, és a polarizálódó világ hanyatláshoz vezetnek mondta – mondta Nilsen. Az egymást kiegészítő nézetek, vélemények és gondolatfolyamok a legjobb ötleteket szabadítják fel – tette hozzá. Megjegyezte továbbá, hogy Ukrajna a Musk-féle SpaceX által üzemeltetett Starlink műholdas rendszert használja „az orosz támadás kivédésére”. 

„A Musk által alapított, tulajdonolt vagy vezetett technológiai cégek sokasága, amelyek célja a társadalmak jobbá tétele, a Földdel és a világűrrel kapcsolatos ismeretek bővítése, valamint a kommunikáció és az összeköttetés globális lehetővé tétele (...)

hozzájárult ahhoz, hogy a világ összekapcsolt és biztonságosabb hely legyen”

– érvelt jelölésében Nilsen.

A Nobel-békedíj nyerteseit októberben jelentik be. Az idei verseny különösen kiélezett, a jelölek között ott van Donald Trump korábbi amerikai elnök, Julian Assange a WikiLeaks kiadója, Ferenc pápa, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, Hind Khoudary palesztin újságíró, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Gustavo Petro kolumbiai elnök – valamint több civilszervezet is.

A tavalyi díjat Narges Mohammadi iráni aktivista kapta, „az iráni nők elnyomása elleni harcáért, valamint az emberi jogok és a mindenki szabadságának előmozdításáért folytatott küzdelméért”. 2022-ben a díjat „emberi jogi szervezetek” és fehérorosz, ukrán és orosz aktivisták között osztották fel.

***

Nyitókép: ANGELA WEISS / AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2024. február 22. 12:13
Ha Musk nem szeretne a terrorista Arafat, a háborúkat kirobbantó Obama vagy a hazug és diktatórikus EU szintjére süllyedni, akkor nem fogja elfogadni ezt a díjat.
EX_Terminator
2024. február 22. 01:52
És akkor most még egyszer utoljára! SENKIHÁZI FÉRGEK MEG ÖNJELÖLT VILÁGMEGVÁLTÓ ELMEBETEGEK MINT A SOROS? SOHA NEM FOGJÁK MEGMONDANI SE MEGSZABNI HOGY MIT LEHET MEG MIT NEM, MI A HELYES MEG MI NEM, HANEM OTT HELYBEN AGYON LESZNEK ÉRTE ÜTVE, VAGY A BÖRTÖNBEN ELMÉLKEDHETNEK AZ ÖNHATALMASKODÁS ÉS BÍRÁSKODÁS BŰNÉRŐL.
2024. február 21. 23:24 Szerkesztve
Ha már Békedíj, Orbán sokkal jobban megérdemelné! Az egyedüli európában, aki a béke/tárgyalások mindenképpeni szükségességéről pofázik, egy háborús/hisztériás hangulatban.
P_F_Juli
2024. február 21. 23:08
Voltak, akik érdemtelenül kaptak Nobel békedíjat, ilyen volt Obama. Elon Musk biztosítja a műholdakat az ukránoknak, amit nagy eséllyel "elvárnak" tőle. Nem egyedül áll a "világban", van olyan "kérés", amit nem utasíthat vissza. még így is tett ellene (volt, amikor lekapcsolta). Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy a szólásszabadság érdekében mennyit tett, már több, mint Obama érdemei. Talán nem érdemtelenül kapná - megszavaznám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!