Elképesztő felfedezés: óceánt rejthet a „Halálcsillag”, alkalmas lehet az életre

2024. február 08. 13:04

A Szaturnusz egyik holdjáról van szó, amely a Csillagok háborújáról kapta a becenevét.

2024. február 08. 13:04
Artwork of Saturn and Mimas

Egy új csillagászati felfedezés szerint életre alkalmas a Naprendszerünk „Halálcsillaga” – azaz a Mimas, a Szaturnusz hetedik holdja.

Bár abban a tudósok egyetértenek, hogy első ránézésre képtelen, hogy az égitesten bármiféle folyadék előforduljon – ám az új felfedezés szerint a Mimas szilárd jégtakarója alatt 20-30 kilométerrel egy óceán húzódik – ráadásul a kutatók szerint meglehetősen „fiatal” óceánról van szó, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 25 millió és 2 millió év közé teszik a keletkezését. A kutatás szerint az óceán a hold térfogatának felét teszi ki. 

A kutatók szerint az óceán és a hold magja közötti kölcsönhatás olyan geológiai és kémiai folyamatokat is rejthet, amelyek anno a földi élet keletkezésében is részt vehettek. Valery Lainey, a kutatás vezetője ez izgalmas lehetőségeket nyit meg további kutatások számára, akár abban az értelemben is, hogy űrjárművet juttassanak a Mimasra. 

Nyitókép: MGA / Science Photo Library via AFP

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Globalfake
2024. február 08. 19:02
gyerekek inkább ne erőltessétek ezeket a tudományos színeseket, mert helyettetek ég a pofám...
Akitlosz
2024. február 08. 16:11
Szóval már megint hazudik a Mandiner. Az nem felfedezés, hogy a szerkesztő erre élvezhet.
Akitlosz
2024. február 08. 16:10
Újságíró is alkalmas lehet az életre és tehetséget rejthet.
FreeEurope
2024. február 08. 16:02
A spekuláció és a felfedezés ugyanaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!