Charles Michel: Az Ukrajna támogatására mozgósított forrásokat saját biztonságunkba fektetjük be

2024. február 06. 15:43

„Az Európai Tanács döntése üzenet mindazoknak, akik hisznek a demokratikus értékekben és a szabadságban” – jelentette ki az Európai Tanács elnöke.

2024. február 06. 15:43

A kétségek és gyanakvás eloszlatása végett hangsúlyozom, hogy minden egyes euró, amelyet Ukrajna támogatására mozgósítunk, saját biztonságunkba és jólétünkbe fektetjük be, az Európai Unió stabilitásába – jelentette ki Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke kedden Strasbourgban.

Michel az Európai Parlament plenáris ülésén, a múlt heti EU-csúcs következtetéseit tárgyaló vitában hangsúlyozta: az, hogy a tanácsülésen egyhangú döntés született végül Ukrajna négyéves időszakon át tartó, 50 milliárd eurós támogatásáról, azt mutatja, hogy a tagállamok nem hagyják magunkat megfélemlíteni Oroszország által, amely brutálisan megsértette Ukrajna szuverenitását és a nemzetközi jogot.

Az Európai Tanács döntése üzenet mindazoknak, akik hisznek a demokratikus értékekben és a szabadságban”

– jelentette ki.

Michel beszédében felkérést intézett az Egyesült Államok képviselőházához, hogy bocsássa rendelkezésre az Ukrajna pénzügyi stabilitásának garantálásához szükséges 60 milliárd dollárt.

Felhívta a figyelmet, hogy elkövetkező hónapok nagyon fontos témája az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás, sürgős, hogy Kijevet még több fegyverrel, lőszerrel támogassa az EU.

A közel-keleti helyzettel kapcsolatban Charles Michel hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a regionális eszkaláció megakadályozása érdekében. Az elnök szerint a gázai helyzet megítélésével kapcsolatban el kell kerülni a kettős mércét.

Charles Michel beszédében kitért a mezőgazdásági termelők helyzetére is. „Számos európai országban a gazdák dühüket, aggodalmukat fejezték ki, és a mi kötelességünk, hogy meghallgassuk őket, és válaszoljunk felhívásaikra” – jelentette ki.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2024. február 07. 19:19
A mérleg egyik serpenyőjében pénz, pénz és még több pénz, a másikat igyekeznek üres szólamokkal megpakolni. Nem számít hogy azok lejárt szavatosságúak átcímkézve. Ukrajna semmilyen formában nem része az EU-nak, szép szólamok sem változtatnak ezen.
Tiszafa
2024. február 07. 08:39
"Charles Michel: Az Ukrajna támogatására mozgósított forrásokat saját biztonságunkba fektetjük be." Ezt a dumát...
lacika-985
2024. február 07. 07:09
Ezek a pénzek soha nem érkeznek meg a cimzetthez , el sem indulnak csak papiron jelentkeznek , egy része a politikusok zsebébe vándoról , a többi marad a multiknál - ami valós az egészben hogy kp- ban kapják vissza - kamatostól amit oda sem adtak - ez az igazi űzlet ...
bagira002
2024. február 07. 05:22
Nyugat mondja Ukrajna győz , közben ugyan ezek mondják oroszok nyugatot lerohanja . Most akkor melyik lesz igaz , egyik se . Valaki egyáltalán ezen elgondolkozott , hogy az eus országokat hülyítik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!