Az uniós mezőgazdasági biztos fejét követelik az elégedetlen gazdák (videó)

2024. február 11. 09:52

Janusz Wojciechowski azzal védekezik, hogy ő is ellenzi az ukrán gabona behozatalát.

2024. február 11. 09:52

Még korántsem látni az európai gazdatüntetések végét – írta a Magyar Nemzet. Az első, a ki belebukhat a kialakult helyzetbe Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa lehet.

A Jog és Igazságosság (PiS), nemrég ellenzékbe került lengyel jobboldali párt politikusát egyszerre több irányból is támadják, nemrég Wladysław Kosiniak-Kamysz lengyel miniszterelnök-helyettes követelte a lemondását.

„Van egy ember Európában, aki egyesítette az összes európai és lengyel gazdát az általa javasolt reform ellen. Ez Janusz Wojciechowski. Le kell mondania” – fogalmazott Donald Tusk helyettese. Wojciechowskit viszont még párttársa, a PiS vezetője, Jarosław Kaczynski is élesen bírálta és közölte, hogy fel fogja hívni a biztost, hogy megkérje, mondjon le.

A biztos egyébként azzal védekezik, hogy ő az egyetlen biztos, aki ellenezte az Ukrajnából származó importot.

Eközben tovább folytatódtak a gazdatüntetések is, Hollandiában már a halászok is csatlakoztak a mezőgazdasági dolgozókhoz.

Legutóbb a lengyel gazdák kezdtek demonstrációba, akik nemcsak az ukrán dömping miatt elégedetlenek, hanem

a Donald Tusk vezette balliberális kormány passzivitása miatt is. 

A gazdák hetek óta blokkolják az ukrán határátkelőket, hogy megakadályozzák a silány minőségű és tiltott szereket tartalmazó agrártermékek beáramlását.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Piotr Lapinski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2024. február 11. 22:13
a PIS jelölte ezt a faszt, nem??? akkor??
tetx
2024. február 11. 13:12
Az egész Európai Bizottság lemondhatna a picsába, ezt a Bizottság hozta össze.
Valodi
2024. február 11. 13:03
ValodiMonte Carlo 2024. február 11. 13:01 ... höhöhö ... https://2010-2014.kormany.hu/download/f/12/80000/KH_2012_1074_(III_28)_Kormanyhatarozat.pdf "Mezőgazdaságunkat csökkenő termőterület, szétesett üzemi és torz gazdálkodási szerkezet jellemzi. A tömegtermelő, iparszerű gazdálkodás emelkedő energia- és forgóeszközigénnyel jár, emiatt megnövekedett kiszolgáltatottságunk a bankok, az energetikai piacok és a beszállítói iparágak felé. Az alacsony hozzáadott érték, a csökkenő fajlagos nyereség következménye egyfelől a kényszeres birtokkoncentráció és a nagyobb élőmunka-igényű állattartás föladása, másfelől a családi gazdálkodás felszámolása és a föld eladása. Mindezek következtében rohamosan csökken a mezőgazdaság élőmunkaerő igénye, és ezzel egyidejűleg a föld, a vidék népességeltartó és népességmegtartó képessége."
pesszimista
2024. február 11. 11:58
Raskó ellenzéki mezőgazdasági megmondóember szerint a nyugat európai gazdáknak hasznos az Ukrán gabona export , ezért nem is tiltakoznak ellene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!