Átverték a német gazdákat

2024. február 05. 22:42

Jólét helyett háborús pszichózist kapnak, így nem csoda, ha egyre többen tiltakoznak és tüntetnek.

2024. február 05. 22:42
null
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér blog

„Ki fizesse az elhibázott brüsszeli szankciók és a háború költségeit? Egyre több nyugati polgár és vállalkozó szembesül azzal, hogy a COVID gazdasági következményei, a szankciós infláció és a zöld ideológiára épülő társadalom átalakítás által okozott megpróbáltatás után a globalista kormányok nem tudnak és nem is akarnak a régi normalitáshoz visszatérni. Jólét helyett háborús pszichózist kapnak, így nem csoda, ha egyre többen tiltakoznak és tüntetnek.

A berlini kormány egy 17 milliárd eurós költségvetési lyukat többek között úgy akart betömni, hogy 900 millió euró értékben törölte a gazdák súlyadó mentességét és dízelolaj kedvezményét, aránytalanul terhelve ezt a foglalkozási ágat. A gazdáknál ez a megszorítás volt az utolsó csepp a pohárban, ami a mezőgazdasági munkák téli szünetében az utcára vitte őket. Tiltakozásuknak nagyon erős racionális alapja van: a súlyadóból befolyó pénzből az utakat kell karbantartani, ám a mezőgazdasági gépek jellemzően nem az utakon, hanem a földeken járnak, így alig tesznek kárt az aszfaltban. A dízelolaj kedvezmény pedig az élelmiszerellátás biztonságát garantáló szektornak szól, amennyivel olcsóbb az üzemanyag, annyival – lenne – olcsóbb az élelmiszer. Ez az alaphelyzet.

Ezt is ajánljuk a témában

Miért volt ez a gazdáknál az utolsó csepp, amitől túlcsordult a pohár? Erre két válasz van. A gyakorlatias válasz az, hogy az EU mélyzöld ideológiája a mezőgazdaságban is megjelenik, így az ipari méretű (túl)termelés ésszerű és piaci alapú korlátozása mellett a gazdáknak egy sor olyan előírást is be kell tartaniuk, amelyet az unión kívüli riválisaiknak nem, és ez nagyon megdrágítja a termelést. A gazdák, különösen a kisebb és családi gazdaságok a szigorodó előírásokkal olyan plussz költségekkel szembesülnek, amelyeket már alig tudnak kigazdálkodni, így a most elfogadott megszorításokkal már egyértelműen veszteségessé válik a termelés. A támogatásaikat csökkentik, javulásra nincsen kilátás, ezért tüntetnek most.”

Fotó: Fabian Sommer / DPA/AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
uranvaros
2024. február 06. 15:49
a bedőlő nyugat-európai gazdáktól olcsón megvett termőföld sokkal biztonságosabb befektetés. El kell olvasni az eredetit
o1gtolvaj
2024. február 06. 08:05
Mindenki atvert mindenkit, csak a lopos cigany tette azt, amire milliardokbol a nepe felhatalmazta. Mi tortent a nemzeti konzultacio eredmenyevel te eltartott kurva buzi? Hm?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!