Vigyázó tekinteteket Erdélyre vessétek: az akácoshoz is hozzászokik a szem

2024. január 28. 12:58

Ugyanezt fogjuk kapni nemsokára európai csomagolásban, amikor meg akarják érvelni, hogy miért kell az illegális bevándorlóknak az EU-tagállamokban alanyi jogon állampolgárságot adni.

2024. január 28. 12:58
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd

Emberek, Erdély román föld, az Európai Unió része vagyunk, Magyarország is az Európai Unió része. Románia és Magyarország is NATO-tagok, és az örökkévalóságig szóló megállapodásokat írtak alá (…).

Valójában mindannyian különböző etnikumú románok vagyunk:

románok, magyarok, ukránok, németek, akik együtt élnek Romániában. Azt hiszem, ez áldás, és nem ok a vitákra, a minket elválasztó dolgok megtalálására” – mondja mindezt Románia éppen aktuális miniszterelnöke (Románia az az ország, ahol mire megtanulnád a miniszterelnök nevét, addigra már a kormánypártot is lecserélik, nemhogy a kormányfőt).

Megpróbálom ezt píszíre és zöldérthetőre lefordítani:  „Emberek, az akácos mindig is akácos volt. A szomszéd telek is ugyanabba a műtrágyagyárba van bekötve, ugyanazt a vegyszert szórják ránk, minek a feszkó. Mi tulajdonképpen mindannyian akácok vagyunk, hiába teremtett a jóisten téged tölgynek, bükknek vagy fenyőnek.”

Voltam már magyar származású román a Ceausescu-rendszerben, és egzisztenciális tapasztalatom szerint ez azt jelenti, hogy te nem vagy igazi román.

Nem volt jó érzés másodrendű állampolgárnak lenni a saját szülőföldeden. És most hasonló kényelmetlen érzés okoz viszketést uniós kitekintésben. Ezért hiába puhítanám az üzenetet, nem engedi a bennem bujkáló kisördög: ugyanezt fogjuk kapni nemsokára európai csomagolásban, amikor meg akarják érvelni, hogy miért kell az illegális bevándorlóknak az EU-tagállamokban alanyi jogon állampolgárságot adni.

Mi mindannyian európaiak vagyunk…” és így tovább.

Kicsiben mi már átéltük ezt Erdélyben az elmúlt száz évben. Ezért azt is tudjuk, hogy az akácról – a kétségtelen pozitív tulajdonságai mellett – egy dolgot mindenki megemlít, ezt most direkt a Wikipédia-szócikkből idézem:

Európában nem őshonos, így inváziós fajnak számít, annyira agresszív módon képes terjedni, hogy a legtöbb országban már fenyegeti az őshonos növényfajokat.

Ezt tudjuk tehát, de nem érezzük. Mert itt a csapdahelyzet, vigyázó tekinteteket Erdélyre vessétek: az akácoshoz is hozzászokik a szem.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse2.0
2024. január 28. 17:19
A romány az nem egy nép, hanem rablóbanda. Egész történelmük nem szól másról mint lopásról, oktalan gyilkosságokról. Ez az érzés ami egyben tarja őket.
ladislav-0
2024. január 28. 16:59
A földet senki sem birtokolhatja, de a lelkét igen. Átutazóban vagyunk, rövid az élet. így gondolkodtak az indiánok is, mikor elképedve nézték az "Amerikába" érkező pionírokat, mikor azok elkezdték körbekeríteni a földeket. Árpád vezér is jól megfért az avarokkal és más itt lakókkal, csak beengedte a német lovagokat és velük a nyugati álkeresztény birtokszellemet. Feszültséget szít az, aki román földet emleget, főleg a békében élő azon kultúrák között, akik azért tisztában vannak az első gondolatmenettel.
szarvas-2
2024. január 28. 15:54
A miFerink igy oldotta meg: Miskolcon táblát akasztott a nyakába,ezzel a felirattal: "Én is cigány vagyok". (Nyilván a Horvát Aladár javaslatára.) :)
szintetikus
2024. január 28. 15:46
Akkor a dicsőséges magyar hadsereg azért, hogy lölőnek több földje legyen, vegye vissza Erdélyt. Én nem mennék. 😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!