Nitrogéngázzal végeznének ki embereket Amerikában, az ENSZ kiakadt

2024. január 03. 19:28

Embertelen bánásmódnak és kínzásnak tartják az ilyen kivégzési formát.

2024. január 03. 19:28
Activists Protest Outside U.S. Justice Department Ahead Of Federal Execution

ENSZ-szakértők szerint aggodalomra ad okot az Egyesült Államokban nitrogéngázzal tervezett kivégzés, mert rendkívüli szenvedést okozhat az elítéltnek, így embertelen bánásmódnak és kínzásnak minősülhet. 

A bérgyilkosságért elítélt Kenneth Smith-t január 25-én tervezik kivégezni Alabama államban az eljárással, amelynek során egy maszkon át adagolt nitrogénnel végzetes oxigénhiányt idéznek elő a szervezetben. Az ENSZ jelentéstevői arra kérték az amerikai igazságszolgáltatást, hogy ne hajtsák végre az ítéletet, mivel az eddig még ki nem próbált eljárás fájdalmas és megalázó halált okozhat. Smith ügyvédei szerint a nitrogéngázzal történő kivégzés sértheti az amerikai alkotmány kegyetlen büntetéseket tiltó passzusát, de 

a jogi képviselők már azt is alkotmánysértőnek tartják, hogy másodszorra is megpróbálják kivégezni védencüket az első sikertelen kísérlet után.

A jelenleg 58 éves Kenneth Smith-t, aki még 1988-ban ölt meg egy embert, tavaly novemberben már megpróbálták méreginjekcióval kivégezni, de akkor nem sikerült a vénájába helyezni a méreg szervezetbe juttatására szolgáló vezetéket. Az Egyesült Államokban a legtöbb kivégzést méreginjekcióval hajtják végre, de egyes államoknak problémát jelent a kivégzésekhez használt barbiturátok beszerzése egy európai uniós szabályozás miatt, amely tiltja a kivégzéshez használható szerek eladását börtönök számára.

(MTI)

Nyitókép: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
 

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2024. január 04. 12:27
bunko - jobbosnak: folyt. Funkcióvesztése során a gátlások is oldódnak, a delikvens eufórikus állapotba kerül. A BOLDOGSÁGHOZ NEM KELL AGY!
fogas paduc
2024. január 04. 12:27
bunko-jobbosnak S e folyamat során keletkezik a testünkben a legtöbb CO2. Az ideg sejtekben csak a glukózbontás megy! Viszont a légzésedet nem az oxigén hiány, hanem a vérnek és így az agyvíznek a savassága vezérli. ( Az agyvizedben úszik az agyad az agytörzsedben levő centrális légzőközpontokkal. Ez a savasság a LEGFŐBB LÉGZÉSI inger). Ha tehát nincs elegendő oxigén a terminális oxidációhoz, akkor az idegsejtekben a hidrogének feldúsulnak ( NADHH+), Ha viszont a citrátkör végterméke a NADHH+ feldúsul, akkor a citrátkör aktivitása csökken és így csökken a CO2 termelés is. Ha csökken a CO2 szint, akkor csökken a szénsav szint is, a pH lúgos irányba tolódik el. --- Mitől fulladna hát????? - ne felejtsük el, hogy a légzés nem állt le, kifújni ki tudja a CO2 -t Ráadásul az oxigénhiányra rendkívül érzékeny agykérgi idegsejtek ( O2 nélkül 6 másodpercig működik, a 6. secundumtól a 4. percig nem működik, de még él, s a 4. perc után pusztul el.)
fogas paduc
2024. január 04. 12:26
fogas paduc---bunko-jobbos Szóval, oxigén nélkül a sejtekben a terminális oxidáció leáll ( ez a sejt legfőbb energiafelszabadításos folyamata, hidrogén oxidáció folyik üzemanyagcella jelleggel. Az " égési" végtermék a H2O). A terminális oxidációhoz szükséges " hidrogéneket" ( NADHH+, ill. FADH2-t) két nagy disszimilációs folyamat biztosítja: 1, a zsírsavak lebontása - u.n. béta oxidáció. A testi sejtek energiaigényük 70%-át ebből fedezik. 2, a glükolízis. ---- helyesebben a glükolízis direktben nem a hidrogéneket biztosítja, hanem feltárja a sejt biokémiája számára a glukózban levő acetát csoportokat. Szóval mindkét nagy folyamatban acetát keletkezik. ( a béta oxidációkor még FADH2 is). Mindkét folyamat során keletkezett acetát beletorkollik a Szent-Györgyi - Martius - Knoppe - Krebs, aza a citromsav ciklusba, mely arra szolgál, hogy az acetátban levő hidrogének üzemanyagcella jelleggel " elégethetővé " váljanak ( NADHH+). folyt.
bunko-jobbos
2024. január 04. 10:07
Nem az van, hogy a nitrogéntől csak simán megfullad? Mert ha igaz, akkor ez nem is olyan fájdalommentes. De nem értek hozzá. Szerintem vannak jó mérgek, amik egy pillanat alatt végeznek az emberrel. USA biztos vagy százat fejlesztett a hidegháború alatt. Mondjuk itt a Novicsok vagy amivel az észak-koreai nő végzett Kim húgával. Csak rákente az arcára, oszt meghalt. Több államban kivégzőosztag van 1 vaktölténnyel egyébként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!