Lesöpörte az asztalról Lavrov az ukránok béketervét, nem is alaptalanul

2024. január 31. 17:43

„Ez a lehetőség nem más, mint ultimátum Oroszországnak, hogy egyszerűen kivitelezhetetlen” – közölte az orosz külügyminiszter.

2024. január 31. 17:43

Ultimátumot jelent Oroszország számára a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által előterjesztett békeformula – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy, a BRICS-államok vezetőinek személyes képviselőivel (serpákkal) szerdán tartott moszkvai találkozóján.

A lesöpört javaslatról

„Az Egyesült Államok és szövetségesei a hírhedt »Zelenszkij-formulát« erőltetik, és úgy próbálják bemutatni a nemzetközi közösségnek, mint a rendezés egyetlen lehetőségét.

Az, hogy ez a lehetőség nem más, mint ultimátum Oroszországnak, hogy egyszerűen kivitelezhetetlen,

és nem válik becsületére azoknak, akik külpolitikai döntéshozóként és hatékony irányítóként próbálják magukat feltüntetni, mindenki számára világos” – mondta Lavrov.

Rámutatott: Kína, Brazília és Dél-Afrika kezdeményezéseire az ukrajnai rendezésben nincs szüksége a Nyugatnak. „Megkérdeztem azokat, akik részt vettek a »békeformuláról« rendezett davosi találkozón, hogy a világ többsége ezekre a kezdeményezéseire mennyi figyelmet fordít. Azt mondták nekem, hogy semmi figyelmet nem kapnak. Nincs szükségünk kezdeményezésekre tőlük, egyáltalán nincs szükségünk semmire tőlük, csak arra, hogy eljöjjenek, beüljenek és megszámolják őket, majd egy új rekordszámot mutassanak be a világnak. Mindezt a Zelenszkij-féle »békeformula« aktívumába fogják felírni” – hangoztatta.

A miniszter úgy vélekedett, hogy „ez a sajátjuktól eltérő véleménnyel szembeni teljes tiszteletlenség és annak semmibevétele”.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Sputnik rádiónak nyilatkozva megdöbbentőnek és sokkolónak nevezte, hogy Josep Borrell európai uniós külügyi főképviselő a francia l'Obs című lapban kedden megjelent cikkében hibának nevezte az Oroszország és Ukrajna közötti megbékélés lehetőségét. Úgy vélekedett, hogy ez a gondolat csak nagyon nehezen foganhat meg egy diplomata fejében, mivel „ellentmond a diplomáciai munka lényegének”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: SERGEI ILNITSKY / POOL / AFP

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. január 31. 20:36 Szerkesztve
agyonbonyolítják! a javasolt magyar béketerv: 1. tüzet szüntess! 2. ezután egész ukrajnában ensz felügyelettel regionális/etnikai népszavazásokat kell tartani (ide értve a már oroszok által elfoglalt területeket is) a hovatartozásról. ilyen kibaszott egyszerű az egész! - és persze pont ezt nem akarja senki, mert a politikum a népakarat fölébe helyezi magát! basta!
Bitrex®
2024. január 31. 19:07
Bárcsak már Ukrajnát söpörnék le a térképekről.
templar62
2024. január 31. 19:06
Az orwelli világnak szükségszerűen része a vég nélküli háború , ami a hatalmon levők hatalmon maradásának egyetlen biztosítéka .
Chekke-Faint
2024. január 31. 18:50
Hát nagyon úgy néz ki akkor Ukrajna meg fog szűnni jelenlegi formájában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!