„Ki a fene ez?” – nincs elragadtatva a Politico Ursula von der Leyen utódjelöltjétől

2024. január 16. 14:23

Meglepetésjelölt mögött sorakoznak fel az európai szocialisták, mert egyetlenegy vonzó politikust sem találtak.

2024. január 16. 14:23
SCHOLZ, Olaf

Megindult a násztánc Ursula von der Leyen székéért – hamarosan lejárnak a jelölési határidők az európai pártcsaládokban, így az Európai Szocialisták és Demokraták frakcióban is.

A POLITICO megtudta, ki lehet a jelöltjük – és egyáltalán nincs elragadtatva.

„Hogy milyen Nicolas?” kérdezik anyaguk címében.

Az Európai Szocialisták és Demokraták ugyanis most már szinte biztosan Nicolas Schmit munkaügyekért és szociális jogokért felelős biztost fogják jelölni Ursula von der Leyen helyére. Ez azután derült ki, hogy a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SDP) főtitkára, Kevin Kühnert tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette: Európa legnagyobb szociáldemokrata pártja beáll Schmit mögé – innentől kezdve pedig nincs kérdés. A spanyol kormánypárt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) hasonlóan nyilatkozott.

A szocialista-demokrata frakcióból a POLITICO úgy értesült, a németek támogatása azt jelenti, hogy „eztán nincs is több jelölt”.

A brüsszeli lap szerint ugyanakkor az európai szocialisták a 2009-2018 között luxemburgi munkaügyi és szociális miniszterként szolgáló Schmit személyében „viszonylag ismeretlen európai biztost” indítanak. Erre azért van szükség, mert legutóbbi csúcselöltjük, Frans Timmermans a holland belpolitikába távozott, így a 2019-es Timmermans-kampány újrajátszására nincs lehetőség. Emellett a másik potenciális jelöltjüket, Maroš Šefčovičot – Szlovákia 2009 óta folyamatosan hivatalban lévő, eleddig egyetlen uniós biztosát, aki José Manuel Barroso alatt és most is a Bizottság alelnöke – sikeresen kilőtték a szocialisták. Ő ugyanis ahhoz a kormányzó szlovák Irány-Szociáldemokráciához (Smer) tartozik, amelyet a frakcióban nemrég függesztettek fel a Szlovák Nemzeti Párttal való koalíciókötésért.

Felmerült még a híres magyargyűlölő SPD-s EP-alelnök, Katarina Barley neve, de ő a POLITICO szerint is „nehéz opció”. A frakció egyik, a POLITICO-nak nyilatkozó alkalmazottja szerint pedig összességében is probléma a szocialisták számára, hogy „ugyan sok jó politikusunk van úgy a Bizottságban, mint a Parlamentben”, de „ha olyan profilra kell gondolni, aki Európa-szerte ismert, és el tudja magyarázni Európát a buborékon kívül, akkor elhal a beszélgetés”.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. január 18. 03:47
Orbánt a Bizottság elnökének!
bunko-jobbos
2024. január 17. 08:01
Orbán mondta nemrég a Politicoról, hogy az az USA szócsöve az EU-ban. Ennyit arról, hogy a Politico mitől nincs elragadtatva,
Namond
2024. január 16. 23:21
Orbán induljon az uniós képviselőségért és a bizottsági elnökségért.
uranvaros
2024. január 16. 21:29
Korán van még ehhez
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!