Határozottabb fellépést várnak Bidentől, Kínába ment a nemzetbiztonsági tanácsadója

2024. január 27. 21:43

Jake Sullivan szerint el kell kerülni, hogy konfliktus legyen Washington és Peking között.

2024. január 27. 21:43

Az Egyesült Államokban komoly politikai vita zajlik a Kínával fenntartott kapcsolatokról, a republikánusok határozottabb fellépést követelnek Joe Biden adminisztrációjától Kína nemzetközi és az Egyesült Államokra vonatkozó törekvéseivel szemben.

Az instabil amerikai belpolitikai helyzet közepette tárgyalt egymással Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Wang Yi, kínai külügyminiszter, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója szombaton Bangkokban.

A Fehér Ház találkozóról kiadott közleménye szerint a megbeszélés része annak az erőfeszítésnek, hogy nyitva tartsák az amerikai-kínai kommunikáció csatornáit és felelősségteljesen közelítsenek a két nagyhatalom közötti versenyhez. A nemzetbiztonsági tanácsadó és a külügyminiszter megbeszélése gyakorlati folytatása volt a két ország elnöke, Joe Biden és Hszi Csin-ping tavaly novemberi csúcstalálkozójának. Jake Sullivan a találkozón azt hangoztatta, hogy habár az Egyesült Államok és Kína versenytársak, de 

a két országnak meg kell előznie azt, hogy a verseny konfliktussá vagy konfrontációvá alakuljon át.

A tárgyalópartnerek megállapították, hogy előrelépés történt az amerikai-kínai közvetlen katonai párbeszéd újraindulásában, és megvitatták egy a mesterséges intelligenciáról szóló amerikai-kínai párbeszéd felé vezető lépéseket.

A tárgyaláson többi között szóba került az ukrajnai háború, a Közel-Kelet, Észak-Korea, valamint a Dél-Kínai tengeren kialakult feszültség - olvasható az amerikai közleményben, ami szerint Jake Sullivan kiemelte a béke és stabilitás fenntartásának fontosságát a Tajvani-szorosban.

(MTI/Mandiner)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NokiNokedli
2024. január 29. 23:29
Szerencsétlen Bidét furikáztatják a világban jobbra-balra, hátha valamelyik úton a pokolra száll. De az csak nem akar!
SzaboGeza
2024. január 28. 13:49 Szerkesztve
Fényesre nyalja a Kínaiak fenekét, hazajön, de Bidé lediktátorozza a Kínai elnököt!!!:)))
2024. január 27. 23:50 Szerkesztve
Eszerint ha Trump nyer fokozódni fog a nemzetközi helyzet? Nem lesz kevésbé forró a tajvani szoros?. Söt. Lehet átvált ukrajnáról tajvanra?
Kozmosz
2024. január 27. 22:22
Határozottabban fog fejreesni a jövőben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!