Peking: Provokálják a kínai hadihajókat az amerikaiak a Dél-kínai-tengeren (VIDEÓ)

2023. október 27. 08:56

Válaszolt Washington vádjaira a kínai védelmi minisztérium.

2023. október 27. 08:56

Az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban azt állította: a kínai partok közelében működő hadihajóit és harci repülőgépeit „indokolatlanul” zaklatják. Most Peking visszavágott, és olyan videókat tett közzé, amelyek más megvilágításba helyezik az amerikai állításokat. 

Csütörtökön Wu Qian ezredes, a kínai Nemzetvédelmi Minisztérium szóvivője bemutatta az újságíróknak az amerikai haditengerészet és a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészetének (PLAN) hadihajóit érintő két augusztus 19-i incidensről készült felvételeket, amelyeket „provokatívnak” nevezett.

Mindkét incidens a Dél-kínai-tengeren történt, a Hszisa-szigetek közelében, amely egy kínai ellenőrzés alatt álló szigetcsoport, amelyet angolul Paracel-szigeteknek neveznek.

Az első felvételen a USS Ralph Johnson, Arleigh Burke-osztályú romboló látható amely a kínai Guilin nevű Type 051 romboló, valamint a Huangshan nevű Type 054A fregatt közelében manőverezik. Látható, amint a USS Johnson több manővert is végrehajt, többek között átvág a Guilin előtt. 

A második videón szintén az amerikai romboló látható, amint áthajózik a Guilin és a Huangshan kínai hadihajók között, miközben a kínai hadihajók konvojban haladnak. 

A minisztérium megállapította, hogy a manőverek megsértették a tengeri közlekedés nemzetközi szabályzatát, valamint a Kína és az Egyesült Államok közötti légi és tengeri incidensek biztonságára vonatkozó magatartási szabályokat.

„Ez a videó bizonyítja, hogy az amerikai fél az, aki provokációkat hajt végre, és »zavarja a vizet«

 – mondta Wu újságíróknak. Hozzátette, hogy a minisztériumnak még „sok hasonló bizonyítéka van”.

„Mindannyian tudjuk, hogy a kínai és amerikai repülőgépek és hadihajók közötti összes találkozás a Kína körüli vizeken és légtérben történik, nem pedig a Mexikói-öbölben vagy Amerika nyugati partvidékén” – jegyezte meg Wu, aki szerint az Egyesült Államok azért hajózik Kínához közel, hogy szítsa feszültséget a térségben. 

A videók közzétételére egy héttel azután került sor, hogy az amerikai védelmi minisztérium több tucat olyan fényképet és videót osztott meg, amelyek amerikai kémrepülőgépek és kínai vadászgépek találkozásait mutatják a Kína partjainál lévő légtérben. A Pentagon közlése szerint ezekkel a videókkal azt akarták bemutatni, hogy „Kína veszélyes és felelőtlen magatartást tanúsít.”

Az elmúlt években az Egyesült Államok jelentősen megnövelte katonai jelenlétét Kína közelében, miközben Washington azzal vádolja Pekinget, hogy a „szabályokon alapuló nemzetközi rend” felborítására törekszik, többek között azzal, hogy „túlzott ellenőrzési igényeket” támaszt, például a Dél-kínai-tengeren található szigetek és vízi útvonalak, illetve Tajvan és az azt a szárazföldtől elválasztó szoros felett.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: képernyőfelvétel

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács Ubul
2023. október 27. 10:46
Ja, kínai partok: "A Dél-kínai-tenger e parányi és jórészt lakatlan, de földgázban és halban gazdag szigetei 1974 óta Kína ellenőrzése alatt állnak, de Vietnám és Tajvan is magáénak követeli."
I_Isti
2023. október 27. 10:46
Tesztelik egymás radarrendszereit.
P.Gy.
2023. október 27. 10:07
Akkor 1 rövid logikai elmélkedés USA imádóknak..... Ha van valakinek értelmes megfejtése, várom! Ha egy kínai hadihajó hajózgatna (természetesen békés céllal, ahogy Amerika szokott) a Csendes Óceánon , mondjuk Los Angeles-San Francisco között félúton a parttól 30-40 km-re ( ami ugye már jogilag nemzetközi vizeknek minősül), sértve érezhetné-e magát az őt körrbehajózó amerikai partiőrség manőverezései miatt? Miért természetes az amcsiknak, hogy nekik mindent szabad? ......és természetesen mindig ők a szerencsétlen áldozatok. Miért van ez?
gyzoltan-2
2023. október 27. 09:43
Az USA-nak létérdeke a nemzetközi feszültség, létérdeke a külső háborúinak sorozata! Viselt terrorháborúi nélkül az összeomlás fenyegetné... Voltak elképzelések, kísérletek egyes államok részéről a Szövetségi Állam elhagyására... -csakis a külső háborúk bilincse az, mely az államokat még összetartja..! Ezt a mocskos eljárást az EU-ra is rákényszerítették, hogy a látszategységet fenntartsák, mely a brit kilépés nyomán meginogni látszott... -most aztán lehet stabilizálni Európát, egységesen felsorakoztatni Ukrajna és Izrael, pardon Izrael, és Izrael, és Izrael mögé, majd a maradékból az ukrajnai zsidó vezetésnek is juttatni... -ez ellen még a zsidó Zelenszkij sem szólhat, kutya kötelessége belátnia, hogy Izrael mindenek előtt való!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!