Erdogan pártja Németországban indulhat el az EP-választáson

2024. január 29. 16:58

Már több politikus is aggodalmát fejezte ki.

2024. január 29. 16:58

Lapértesülések szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök arra törekszik, hogy Németországban is létrehozzon egy fiókszervezetet. Céljuk az, hogy már a júniusi EP-választáson elindulhassanak – írta a Tagesschau.de a Bild am Sonntag riportja alapján.

A Bild am Sonntag úgy tudja, 

az AKP egy „török–iszlamista” párt alapítását tervezi Németországban 

Demokrata Szövetség a Sokszínűségért és az Ébredésért (DAVA) néven.

Az EP-választásokra négy olyan embert neveztek meg csúcsjelöltként, akik korábban az AKP-nek vagy azt támogató szervezeteknek dolgoztak.

Ezt is ajánljuk a témában

„Németország összetartozik, egy nép vagyunk”

A lap megjegyezte, hogy a hír hallatán már több párt politikusa is aggodalmát fejezte ki. Saskia Esken, a vezető kormánypárt, a szociáldemokrata SPD elnöke kijelentette, fontos, hogy a török származású polgárok számára is világossá tegyék, „hogy Németország összetartozik, hogy egy nép vagyunk”, és 

nem engedhetik, hogy „Recep Tayyip Erdogan megosztó tendenciái” szerepet játsszanak az országban.

Jens Spahn, a legnagyobb ellenzéki párt(szövetség), a CDU/CSU frakcióvezető-helyettese pedig arra figyelmeztetett, hogy egy AKP-fiókpárt egy újabb szélsőséges párt lenne Németországban.

Christoph de Vries, a CDU belpolitikai szakértője is óvatosságra intett. Hangsúlyozta, be kell avatkozni, ha a török vezetés közvetlen befolyást gyakorolna – idéze a Tagesschau.de.

Nyitókép: EMRAH YORULMAZ / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
angeleye
2024. január 30. 06:32
Mesut Özil 4 predsident.
Haramia
2024. január 30. 00:36
Most biz' isten nem értem. A németek és franciák még ebben is versengeni akarnak? :) Vagy csak lesz sok kicsi kalifátus.
Málaga21
2024. január 30. 00:22
:))))))
Bunyevac1964
2024. január 29. 23:07
Allah kiséjre útján és védelmező karjai mindig óvják Németország eme kiemelkedő államférfiát !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!