Beértek a „jogállami reformok”? – A lengyel miniszter szerint jó úton haladnak 76 milliárd eurónyi uniós forrás felszabadítása felé

2024. január 20. 22:21

Az Európai Bizottság közölte, hogy még vizsgálja a helyzetet.

2024. január 20. 22:21

Varsó jó úton halad a jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 76 milliárd eurónyi uniós pénzeszköz felszabadítása felé – közölte Lengyelország alapokért és regionális politikáért felelős minisztere a Politico szerint. A 2021-2027-es uniós költségvetésből származó pénzeszközök kifizetését jogi aggályok miatt zárolták, miután a nacionalista Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette kormány olyan igazságügyi reformokat hajtott végre, amelyek a lengyel bíróságok függetlenségének felforgatásával fenyegetnek. 

Ezt is ajánljuk a témában

A PiS-kormányt decemberben egy új kormány váltotta fel, amelyet az EU-párti Donald Tusk miniszterelnök vezet,  aki ígéretet tett arra, hogy a jogállamiság helyreállításával felszabadítja az uniós forrásokat. „Megerősítést kaptunk az Európai Bizottságtól – Lengyelország teljesíti a strukturális alapok teljes igénybevételéhez szükséges utolsó három feltételt, azaz 76 milliárd eurót a programok 2027-ig tartó végrehajtására” – közölte Katarzyna Pełczyńska-Nalęcz miniszter péntek este a közösségi médiában.

Ezt is ajánljuk a témában

„Zöld utat kaptunk”

Egy szombati televíziós interjúban a miniszter elmondta, hogy az első zárolt strukturális alapok március végére vagy április elejére várhatóan megérkeznek Lengyelországba; Lengyelország 6,9 milliárd euró kifizetésére nyújtott be kérelmet.

Zöld utat kaptunk, így végre benyújthatjuk a strukturális alapokra vonatkozó dokumentumokat” 

– mondta, hozzátéve, hogy miután az Európai Bizottság felülvizsgálja az értékelést, Lengyelország benyújthatja a támogatási kérelmeket Brüsszelbe. Az Európai Bizottság a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy Varsó hivatalosan tájékoztatta az uniós végrehajtó szervet arról, hogy Lengyelország úgy véli, teljesítette a pénzhez szükséges jogállamisági feltételeket, de a helyzet értékelése még folyamatban van.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. január 22. 15:08
Azt hirdetik, hogy a csicskásodás megéri!
urban63
2024. január 21. 16:07
Élőszőr még a nagy multiknak át kell adnia az infrastruktúra fejlesztését, a közlekedés és sok másat, aztán jönnek a pénzek ha azok a cégek kapják..., Nálunk is ezért vinnyognak mert ismert,hogy van az a vezető aki közműveket, reptért, és a fent eliteteket mind a mamut cégek kezére játszotta, akik egy nagyobb konglomerátum részei, ezt tudja a baloldal, a birodalmi tiszti szolgák!
lájkbajnok
2024. január 21. 11:09
Csinos, okos, nem korrupt nő. Mindenben Csokos Juci ellentéte.
Chekke-Faint
2024. január 21. 10:32
Egy hét alatt jogállam. Na, hát milyen ügyesek....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!