Sydney-ben már 2024 van (videó)

2023. december 31. 17:31

Tűzijátékkal ünnepelt az ausztrál város.

2023. december 31. 17:31

A világ első lakott területeként, közép-európai idő szerint 11 órakor a több időzónában elterülő csendes-óceáni Kiribati szigetcsoport legnagyobb szigetén, a 7300 lakosú Kiritimatin léptek be a 2024-es esztendőbe. 

Negyedórával később már az Új-Zélandhoz tartozó Chatham-szigeteken köszöntött be az új év. Az Új-Zéland Déli-szigetétől mintegy 800 kilométerre keletre fekvő szigeteken mintegy 700 ember él.

Az új évet elsőként, közép-európai idő szerint déli 12 órakor köszöntő nagy nemzetközi központként Új-Zéland legnagyobb városa, Auckland következett, ahol a település nevezetes épületeit világították ki. A látvány csúcspontjaként a déli félteke legmagasabb tornyáról, a Sky Towerről lőtték ki a tűzijátékokat, illetve épületeket világítottak meg lézerfénnyel, többek között az aucklandi kikötői hidat is.

A csendes-óceáni ország fővárosa, Wellington is tűzijátékot és zenés mulatságot szervezett a város egyik belső lagúnájában.

Az óévet az új-zélandival egy időben maga mögött hagyó Szamoa szigeteken, a Csendes-óceán délnyugati részén két külön tűzijátékot rendeztek, az egyiket a szigetcsoport fővárosban, Apián, a másikat pedig Szamoa legnagyobb területű szigetén Savai'i-n. A tűzijátékokat új-zélandi pirotechnikai szakemberek szinkronizálták, és mindkét szigetről egyszerre indították éjfélkor.

Sydney, amely két órával van Új-Zéland és Szamoa mögött, az ausztrál város ikonikus kikötőjében rendezett ünnepségekkel kerül a figyelem középpontjába.

A tervek szerint egymillió ember gyönyörködik majd a látványban, amikor éjfélkor hatalmas tűzijáték világítja be az eget. A Szamoától mindössze 220 kilométerre keletre, a dátumválasztó vonal túloldalán fekvő Amerikai Szamoa lesz az utolsó, ahová beköszönt a 2024-es év.

(MTI)

A gyönyörű tűzijátékról készült felvételt itt tudják megtekinteni:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: IZHAR KHAN / AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2023. december 31. 18:19
Bezzegromániában is előbb lesz mint itt. Ebben is le vagyunk maradva tőlük.
renoman
2023. december 31. 17:54
Ott is volt emberiségellenes tűzijáték! Irgum-burgum.
Chekke-Faint
2023. december 31. 17:47
Hány halottal?
Nuttika
2023. december 31. 17:39
17:31-es cikk.... Már Japánban is 2024 van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!