Nagy vihar van Brüsszelben az EU-pénzcsap megnyitása miatt – itt vannak a reakciók

2023. december 14. 13:19

A brüsszeli politikai elit, a magyar kormánypárttal szemben álló politikai nézeteket képviselő pártcsoportok felháborodással fogadták az Európai Bizottság döntését, amely Magyarország számára 10,2 milliárd euró (3900 milliárd forint) kohéziós támogatást nyitott meg.

2023. december 14. 13:19
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A Magyarországot sokszor bírálat alá vevő Daniel Freund, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens/EFA) EP-képviselője X-oldalán azt írta a szerdai döntést követően:

Az EU-Bizottság 10 milliárd euró uniós forrást bocsát az Orbán-rezsim rendelkezésére. Von der Leyen az EU történetének legnagyobb kenőpénzét fizeti éppen az autokrata és Putyin-barát Orbán Viktornak. A jelzés katasztrofális üzenet: Orbán Viktor zsarolása kifizetődő lett.

Petri Sarvamaa, az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) (EPP) EP-képviselője, az Európai Parlament jogállamisági jelentéstevője csalódottságának adott hangot, szerinte nagyon rossz üzenet, hogy a Bizottság egy nappal az Európai Tanács csúcstalálkozója előtt jelentette be a döntést, azt a látszatot keltve, mintha ezzel az engedménnyel akarnák Magyarországot rávenni a közös uniós terv, Ukrajna uniós csatlakozási tárgylásainak megkezdésének támogatására.

Katasztrofális döntés! A Bizottság arról döntött, hogy Magyarország elkezdhet lehívni 10,2 milliárd eurónyi uniós forrást. Az időzítés nem is lehetett volna rosszabb – 

úgy tűnik, mintha Orbán sikeresen megzsarolta volna az unió többi tagját.

A döntés a Bizottság azon értékelésén alapult, hogy Magyarország számos jogállamiságot javító jogszabályt hozott. Nehéz elhinni, hogy ez véletlen egybeesés volt – főleg, hogy tudjuk, hogy Orbán túszként tartja fogva a többi 26 EU-tagállamot az Európai Tanács e heti ülésén. Az alapok felszabadítása aggasztó precedenst teremt a tekintélyelvű vezetők számára. Most egyértelmű jelzést adtunk Orbánnak: ha elég keményen játszol, te kerülsz ki győztesen” - fakadt ki a politikus.

Guy Verhofstadt, a liberális Renew EP-képviselője annyira felháborodott, hogy elhatárolódott az Ursula ven der Leyen-vezette uniós testülettől.

A Bizottság botrányos döntést hozott, hogy 10 milliárd eurót szabadít fel Magyarország számára… ez jelzés arra, hogy a zsarolás felülírja az ukrán szolidaritást, a jó kormányzást és az uniós értékeket. 

Megvonom a bizalmamat ven der Leyentől és ettől a Bizottságtól!

Párttársa, a liberális Renew másik emblematikus EP-képviselője, Sophie in ‘t Veld pedig X-posztjában nyíltan lemondásra szólította fel von der Leyent.

Tévedés azt hinni, hogy ha 10 milliárdos kenőpénzt adnak Orbánnak, az megoldja a problémát. 

Éppen ellenkezőleg, Orbánt felbátorítja majd ez a siker, és a követői is így akarnak majd eljárni. A Bizottság határozata egy óriási pofon a korrupció ellen harcoló és a jogállamiságot védő embereknek.

2019-ben von der Leyen elnökjelöltként azt ígérte, hogy az általa vezetett Bizottság a jogállamiság bajnoka lesz. Azzal, hogy az Orbán-rezsimnek milliárdokat fizet ki, ezt az ígéretét megszegte, és ez véleményem szerint elegendő ok lehet arra, hogy lemondjon elnöki posztjáról.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) elnöke, Iratxe García Pérez közleményében elítélte a Bizottság szerinte hibás döntését a magyar ügyben. 

Azzal, hogy a pénzeszközöket felszabadította Orbán számára, 

von der Leyen súlyos hibát követett el. 

A kormány reformot ígért, de az igazságszolgáltatás Magyarországon továbbra sem független. Sajnáljuk, hogy a Bizottság így döntött, mivel ezzel a jövőben újabb jogállamiság elleni támadásoknak teszi ki a magyarokat.” 

Philippe Lamberts, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens/EFA) társelnöke megismételte a mainstream pártok értelmezését, miszerint Orbán Viktor az Ukrajna-politikával zsarolta meg a Bizottságot, amely emiatt beadta a derekát.

Ne hagyd, hogy Orbán zsarolja a jogállamiságot és az EU-politikát, ven der Leyen!”

A Bizottság hajlandó elsiklani azon tények felett, hogy Magyarország már nem demokrácia.

"Orbán aláássa az uniós döntéshozatalt és jutalmat kap érte.

Egy nappal azt követően, hogy a magyar parlament elfogadta a szuverenitásvédelmi törvényt, amely potenciálisan lehetővé teszi ellenzékiek bebörtönzését, a civil társadalom kriminalizálását, a Bizottság 10 milliárd euró EU-pénzt kíván felszabadítani. 

Orbán aláássa az EU döntéshozatalát és Ukrajna támogatását, és ezért jutalmat kap.

Malin Björk, a Baloldal (GUE/NGL) svéd EP-képviselője – aki a közelmúltban többször bírálta a magyar jogállamiság állapotát – az eset ürügyén megismételte korábbi követelését: az EU-nak el kellene vennie a szavazati jogot és a soros elnökség képviseletét Magyarországtól.

Orbán kormánya nem érdemel EU milliárdokat. Megérdemelné, hogy megfosszák a szavazati jogától az EU Tanácsában, és hogy ne tölthessék be az unió soros elnökségét. Nem fogadhatjuk el a demokrácia és a jogállamiság erózióját” - fogalmazott.

--

Nyitókép: Ursula von der Leyen és Orbán Viktor brüsszeli találkozója 2020. február 3-án  (forrás: François WALSCHAERTS / AFP)

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bunyevac1964
2023. december 21. 10:10
Nyugi ! Szépen ki fognak mindent fizetni ami jár nekünk aztán a jövő évi választásokon a jobboldal győzni fog, Trump visszatér és Viktor átveszi az únió irányítását . Mindenkinek ajánlott a munkavédemi füldugo a libsik sivalkodása miatt
gegrolla
2023. december 16. 11:38
Gay Verhofstadt, te mocskos kapafogú féreg, remélem, hogy felindultságodban kapsz egy infarktust és kimúlsz ebből a világból, a Földet egy sokkal jobb hellyé téve! :D
Kormánypárti2
2023. december 14. 18:36
Várom hogy mi lesz a libsikomcsi mantra, hogy ezek után sem egyezünk bele az ukránok tagságába. A ballibsik ennyire egyszerűek, megvásárolhatók? És képtelenek felfogni, hogy nem mindenki eladó?
iurbanyi
2023. december 14. 18:32
Most mondja valaki, hogy a média nem az eszement ballib kezében van!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!