Tombol Soros blogja, amiért Magyarország ellenzi Ukrajna uniós csatlakozását és megkapja az uniós pénzeket

2023. december 25. 23:05

A Project Syndicate szerint Orbánnak nem csak arra lesz még bőven lehetősége, hogy szabotálja Ukrajna csatlakozását a jövőben, hanem sikerült kizsarolnia az uniós forrásokat is.

2023. december 25. 23:05
null

A Soros Györgyhöz köthető Project Syndicate oldalán jelent meg egy írás, amely azt a kérdést fejtegeti, hogy vajon megtört-e Európa a 2023-as év eseményei során. A lap szerint az Európai Tanácsnak az Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntése nagy csinnadratta közepette született. 

A megállapodást ugyanis szimbolikus áttörésnek lehet tekinteni, de az, hogy emellett „kifizették” Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, megerősítette, 

hogy a szabályokat megszegő tagállami kormányok esetében nincs elszámoltathatóság.

Az igazi győztes Magyarország és Orbán Viktor

A lap felhívja arra a figyelmet, hogy bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentős politikai győzelmeként könyvelte el azt, hogy az Európai Tanács úgy döntött, hogy csatlakozási tárgyalásokat kezd országával. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így értékelt: ez egy olyan nap volt, amely bevésődött Uniónk történelmébe”

Ehhez képest valójában az igazi győztes Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor volt, véli az elemző

Miután hetekig azzal fenyegetőzött, hogy blokkolja a döntést, Orbán láthatóan megenyhült mikor egyszerűen elhagyta a termet, azáltal hagyta, hogy a többi vezető hivatalosan egyhangú megállapodásra juthasson. Orbánnak nem csak arra lesz még bőven lehetősége, hogy szabotálja Ukrajna csatlakozását a jövőben, hanem sikerült kizsarolnia azokat az uniós forrásokat is, amelyeket az Európai Bizottság visszatartott a korrupcióval kapcsolatos aggodalmak miatt, értékeli a december közepi eseményeket a Soros-blog szerzője.

Ironikus módon ez az eredmény tovább erősíti az európai bővítés elleni érveket. Végtére is, ahogy a magyar kormány megmutatta az egész világnak, hogy ha egyszer belépsz az európai klubba, úgy tűnik, senki sem kényszeríthet arra, hogy betartsd a klub szabályait, írja a Project Syndicate.

Minél közelebb kerül Ukrajna a csatlakozáshoz, annál hangosabb lesz a kórus, amely arra emlékeztet bennünket, hogy – minden szerződéssel és az európai elit moralizáló retorikájával ellentétben – a blokkon belül a korrupciónak és az autokratizálódásnak nincsenek valódi határai, olvasható a cikkben.

***

Nyitókép: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2024. január 03. 16:39
Azt hiszem ideje lenne már, hogy a Nyugaton az Iszlám Állam ténylegesen is átvegye a hatalmat, mert akkor legalább a szarházi bolsevistákat az elsők között szórnák le a háztetőkről.
omega
2023. december 27. 22:15
Ezek olyan hülyék, hogy a szavak jelentését sem ismerik. Miért lenne az szabotálás, ha valaki nemmel szavaz, vagy nem vesz részt a szavazáson? Hogy lehetne az zsarolás, ha valaki eléri, hogy az aljas EU odaadja azt a pénzt, ami évek óta jár nekünk? Ja, ez tényleg zsarolás volt, csak az EU részéről.
Lajoss
2023. december 27. 17:13
A mandis címadások már-már tévékettős mélységekben…🫢
Kybon
2023. december 26. 21:00
Nekem is aggodalmaim vannak, hogy Gyzorz Szäross megkorrumpálta a ballipcsi európai seggnyalóit. 1:1.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!