Bizakodik Tusk: még nem is miniszterelnök, de már intézkedéseket jelent be

2023. december 08. 14:23

Hétfőn dől el, hogy mi lesz a helyzet.

2023. december 08. 14:23

Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként – jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt. 

Tusk pénteken a szenátus varsói székhelyén informális egyeztetést tartott a miniszterjelöljeivel. Az ezt követő sajtókonferencián kijelentette:  

a találkozó azért volt fontos, mert „sok döntést a kormány beiktatását követő, a szó szoros értelmében vett egy órán belül kell majd meghozni”. 

Az egyik első döntés az lesz, hogy Lengyelország az Európai Ügyészség intézményéhez csatlakozik – jelezte Tusk, hozzátéve: az értekezleten erről az igazságügyi miniszteri posztra jelölt Adam Bodnar volt ombudsman tájékoztatta kollégáit. 

A lengyel parlamenti alsóház (szejm) hétfőn tart bizalmi szavazást Mateusz Morawiecki kormányáról, amely november 27-én lépett hivatalba. Az október 15-i parlamenti választásokon a Morawieckit jelölő párt, a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szerezte a legtöbb, 194 mandátumot a 460 fős szejmben, de nem rendelkezik önálló többséggel. 

A Tuskot támogató, az előző ciklusban ellenzéki tömörülésből alakult parlamenti koalíciónak (Polgári Koalíció – KO, Lengyel Parasztpárt – PSL, Lengyelország 2050 – PL2050, Új Baloldal), együttesen abszolút többsége, 248 mandátuma van. 

Ha Morawiecki kormánya hétfőn nem nyeri el a szejm bizalmát, a parlamenti alsóház még aznap többségi szavazással választhatja meg Tuskot új kormányfőnek.  

Tusk korábban bejelentette: megválasztása esetén kedden mond programbeszédet. 

Tusk a pénteki sajtóértekezletén megerősítette tervezett, több mint 20 tagú kabinetje egyes miniszterjelöltjeinek nevét. Közülük külügyminiszterként Radoslaw Sikorskit említette, aki 2007 és 2014 között is ezt a posztot töltötte be Tusk akkori kormányában.

Azt is megerősítette, hogy az Európai Unió ügyeiért felelős miniszter posztjára Adam Szlapkát, a többségi parlamenti tömböt vezető KO részét képező Modern (Nowoczesna) párt elnökét jelöli, a felsőoktatási és tudományügyi tárca élére pedig Dariusz Wieczorek, az Új Baloldal alelnöke kerülhet. 

Wojciech Kolarski, a lengyel államfői hivatal államtitkára csütörtökön jelezte: amennyiben új kormány alakul, Andrzej Duda elnök jövő szerdán vagy csütörtökön esketheti fel a tagjait.

(MTI)

Nyitókép: JANEK SKARZYNSKI / AFP

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 09. 11:54
Hétfőn véget ér a Kacsinszki-korszak…győztek a fiatalok és az írástudók…irigylem a lengyel barátainkat,és gratulálok nekik! ❤️
tferenc-2
2023. december 08. 21:52
Újra nem lesz önálló Lengyelország, mint sokszor a történelemben. Unió vazallusa.
fatman
2023. december 08. 16:00
aha... Duda majd mind megvétózza ezt a sok faszságot... sztem...
Burg_kastL71-C
2023. december 08. 15:11 Szerkesztve
A kommcsik nem cicóznak, lesz ott törvényhajlítgatás is, nem két hétre, de egy órán belül, ahogy ígéri. Most már ugye demokratikusan, Prüsszel hallgatólagos jóváhagyásával, mint nálunk 2006 őszén. Még az is meglehet, hogy ha elfogy az ukrán, akkor a lengyelt viszik az orosz ellen. Felőrlik hazai pályán őket is, de az még lealább három év. A kamionosok is kis túlzással egy óra alatt szét lesznek verve és ömlik az árú Európa felé. Végül is a szemünk előtt alakul meg a második ukrán kormány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!