A magyar vétó belebegtetése után rögtön visszavonta a tranzitdíjemelést Bulgária

2023. december 19. 16:51

Magyarország földgázellátásának biztonsága terén vissza lehet térni a néhány hónappal ezelőtti állapothoz.

2023. december 19. 16:51

„Jó hír, hogy Bulgária visszavonta az orosz földgázszállításra vonatkozó tranzitdíjat megemelő törvényét, amely Magyarország biztonságos ellátását is veszélyeztette volna, így remélhetőleg sikerül visszatérni a korábbi, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéshez” – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A tárcavezető a kormányülés szünetében arról számolt be, hogy a bolgár törvény súlyos kockázatokat jelentett Észak-Macedónia, Szerbia és Magyarország földgázellátása szempontjából, ugyanis a szállító, az orosz Gazprom erősen vitatta annak jogszerűségét. Aláhúzta: ellenséges lépésről volt szó, már pusztán azért is, mert azt mindenfajta előzetes tájékoztatás nélkül hozta meg a szófiai parlament.

Kértük a bolgárokat a törvény visszavonására, ami nem történt meg, ezért világossá tettük számukra, hogy amennyiben hatályban marad, akkor Magyarország megvétózza Bulgária belépését a schengeni övezetbe”

– emlékeztetett, majd hozzátette: ezután a bolgár kormány azt jelezte, hogy a törvényhozás készen áll a jogszabály visszavonására.

„Telefonon egyeztettem Marija Gabriel külügyminiszter kollégámmal, aki arról tájékoztatott, hogy a tegnapi napon a bolgár parlament visszavonta azt a törvényt, amely extra adót, extra terhet vetett ki a Magyarországra történő földgázszállításra” – közölte a tárcavezető.

Szijjártó Péter ezt jó hírnek nevezte, ezáltal szavai szerint Magyarország földgázellátásának biztonsága terén vissza lehet térni a néhány hónappal ezelőtti állapothoz. A miniszter rámutatott, hogy hazánk az éves földgázfogyasztása 85-90 százalékát importból fedezi, így kulcskérdés a megbízható partnerek megléte mind a forrás-, mind pedig a tranzitállamokat illetően.

(MTI)

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lobodi
2023. december 19. 19:26
Ennyi. ;-)
Chekke-Faint
2023. december 19. 19:14
Azért tartsuk melegen a vasat, mert liburnyák, komcsi megbízhatatlan.
robogo72
2023. december 19. 18:49
Majd felemelik a trazitdíjat, ha az övezeten belül lesznek. Egyébként miért olyan tuti dolog belül lenni, hogy visszavonták a törvényt ?
atti64
2023. december 19. 18:45
MOSLÉKOK EZEK A SZOMSZÉDOK IS MINT A TÖBBI.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!