Szélenergia: kidobott pénz

2023. november 15. 11:17

A szélenergiát széles körben „olcsó” energiaforrásként népszerűsítették. Ez egyre inkább kopottasnak tűnik.

2023. november 15. 11:17
Andrew Stuttaford
National Review

„A szélenergiát széles körben »olcsó« energiaforrásként népszerűsítették. Ami soha nem volt a legmeggyőzőbb reklám, és egyre inkább kopottasnak tűnik.

Erről a témáról a legutóbbi Capital Letterben írtam, és a rossz hírek egyre csak jönnek.

Olaf Scholz német kancellár fokozta a nyomást a Siemens Energy AG legnagyobb részvényesére, a Siemens AG-ra, hogy a kormánnyal és a bankokkal közös csomag részeként segítsen a bajba jutott szélturbinagyártó pénzügyi helyzetének rendezésében.

Scholz szerdán a Siemens Energy berlini rendezvényén kijelentette, hogy bízik abban, hogy sikerül megállapodni, ha a felek vállalják a terhek megfelelő részét.

A Siemens Energy két év alatt akár 16 milliárd euró (17,1 milliárd dollár) hitelgaranciát kér, miután júliusban leminősítették. A Siemens, a korábbi anyavállalat jelezte, hogy nem hajlandó tovább segíteni a Gamesa szélturbinákat gyártó egységének sorozatos veszteségeinek az átvészelésében....

A Siemens Energy részvényeinek árfolyama idén nagyjából 45%-ot zuhant, mivel a Gamesa problémái egyre súlyosbodtak. A több ezer szélturbina meghibásodása miatt a vállalatnak legalább 1,6 milliárd eurós (1,7 milliárd dolláros) javítási számlát kellett kiállítania. Bár a vállalat még mindig vizsgálja a problémákat, hogy meghatározza a végső költségeket.

A Siemens Energy honlapján az alábbi olvasható:

»Egy dolog világos: a szokásos üzletmenet nem jöhet szóba. Kritikus fontosságú, hogy most cselekedjünk az éghajlat védelme érdekében, miközben kielégítjük a növekvő energiaigényt.«

Mondjon, amit akar, a Siemens Energy teljesíti a kijelentés első részét: a részvényárfolyamok zuhanása, a hitelminősítés romlása és a hatalmas hitelgaranciák igénylése nem a »szokásos üzletmenet«. Másrészt, ha az energiaátalakításról van szó, úgy tűnik, más szabályok érvényesek.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. november 17. 11:26
A német cégeknél mostanában fontosabb a Diversity Equity Inclusion + zöldlófasz mint a túlélés. Meg is van az eredménye.
patópál
2023. november 16. 15:30
"Kritikus fontosságú, hogy most cselekedjünk az éghajlat védelme érdekében, miközben kielégítjük a növekvő energiaigényt." Mi sem könnyebb: kapcsoljátok vissza az atomerőműveket.
alexandrosz-2
2023. november 16. 15:02
Szóljatok a vétótlan köpcös gecinek, mert épp most szállna fel naggyal a szélkerékre a cigány marhája.
masikhozzaszolo
2023. november 16. 12:31
A fene se tudja. Nézem ezeket a női filmeket. Többnyire Skócia. Felszállnak a vonatra. Gőzmozdony. Nofene, ott nem lesz bevezetve a kommunizmus. Mert Villamosítás= Kommunizmus. Vagy ilyesmi volt. "A kommunizmus egyenlő szovjethatalom plusz villamosítás." Megvan!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!