Megtagadták az orvosi ellátást egy bebörtönzött Nobel-békedíjas nőtől Iránban

2023. november 02. 18:09

A szükséges orvosi ellátás megtagadása miatt Mohammadi élete veszélybe került.

2023. november 02. 18:09

Az iráni börtönhatóságok vizsgálat alá kerültek, mivel megtagadták az orvosi ellátást a Nobel-békedíjas Narges Mohammaditól, mert nem volt hajlandó hidzsábot viselni – olvasható a BBC-n. 

Az 51 éves Mohammadi szívbetegsége miatt orvosi kezelésre szorult, és kérte áthelyezését az Evin börtönből. 

Családja azt állította, hogy a börtönigazgató megtagadta az átszállítást, arra hivatkozva, hogy nem volt hajlandó fejkendőt viselni. A szükséges orvosi ellátás megtagadása miatt Mohammadi élete veszélybe került.

Narges Mohammadi Nobel-békedíjat kapott a nők iráni elnyomása, különösen a kötelező hidzsábtörvények elleni lankadatlan fellépése miatt. A kötelező hidzsáb elleni kiállása az iráni nők jogaiért folytatott szélesebb körű küzdelem jelképévé vált. Az orvosi ellátás megtagadása amiatt, hogy nem viselt fejkendőt, nemzetközi figyelmet és elítélést váltott ki.

A család beszámolt arról, hogy egy orvosi csoport végül megvizsgálhatta Mohammadit a börtönben, és két vénában súlyos elzáródást és magas tüdőnyomást találtak. Sürgős orvosi beavatkozást javasoltak, de Mohammadi az egészségügyi kockázatok ellenére továbbra sem volt hajlandó viselni a hidzsábot, mondván, hogy 

az a társadalomra kényszerített ellenőrzés és elnyomás eszköze. 

Esete rávilágít a nők jogaiért folytatott folyamatos küzdelemre és az alapvető emberi jogi kérdésekre Iránban.

Nyitókép: NARGES MOHAMMADI FOUNDATION / AFP

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos-2
2023. november 03. 08:57
Meghallom, hogy ajatollah, égnek ál a hajam tollah. Komlós féle kabaré, a hetvenes évekből. Irániak, nem volt jó Reza Pachlavi, Khomeini kellett. Akkor most ne panaszkodjatok! Fél Ázsiában hordják a hidzsabot, az nem gond? Ja, hogy ők nem dúsítanak uránt?
Tasi János
2023. november 03. 02:32
Tetszettek volna tiszteletben tartani a demokráciát 1953-ban, kedves CIA és nem megpuccsolni azt, csak azért, hogy tovább rabolhassa a British Petrol az irániak olaját! Mennyire unalmas már ez a történet, hogy előbb LÉTREHOZZÁK AZ ELLENSÉGET, aztán megindítják a rablóháborút ellene! Már az indiánháborúk idején IS ezt játszották a tetvek! Osama bin Laden IS CIA ügynök, mielőtt beállt ellenséget szimulálni, ugye, az ISIS vezetője Abu Bakr al Bahdadi valójában egy Shimon Elliot nevű Mossad ügynök, a Hamas egy Izrael által IS támogatott, (viszont a CIA által meg nem figyelt!!!) szervezet, amit valami joint venture féle vállalkozásként, nem IS palesztin földről irányítanak! Na vajon miért?...
Tasi János
2023. november 03. 02:17
Vajon Julian Assagne mikor kap majd béke Nobeldíjat? Az a nap lesz az egyik legszebb ünnep a Földön! A valódi, totális emberkínzó, népnyomorító világterror felszámolásának ünnepe lesz az a nap...
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. november 03. 01:52
Keleti nyitás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!