Magyarországnak is rossz hír: zsugorodik a német ipar

2023. november 07. 09:35

Társadalmi és politikai válsága mellett most már gazdasági válság is fenyegeti Németországot.

2023. november 07. 09:35
null

Rossz hír Németországból: a német ipari termelés nagyobb mértékben csökkent vártnál, és különösen az autóipari szektort érintette a zsugorodás, 

ami egyenesen recesszióhoz vezethet Európa legnagyobb gazdaságában

 – írja a MarketWatch.

A német ipar termelése szeptemberben egy hónap alatt 1,4 százalékkal csökkent, miközben az elemzők csak 0,4 százalékos csökkenést vártak. Az év harmadik negyedévében a német ipari termelés 2,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint az azt megelőző negyedévben.

„A német makrogazdasági horrorshow folytatódik” 

– így kommentálta a holland ING vezető elemzője, Carsten Brzeski a fejleményeket. Németország szerinte az év végére technikai recesszióba süllyedhet, ha két negyedéven keresztül is folytatódik a zsugorodás.

Ez különösen az autóipart sújtja: szeptemberben 5 százalékkal kevesebb járművet gyártottak, mint egy hónappal korábban.

A Capital Economics közgazdásza, Andrew Kenningham szerint a termelés csökkenésének okai a zsugorodó kereslet, a magas energiaárak és a drága hitelek.

 

Nyitókép: Berlin, Brandenburgi kapu (Fotó: Pixabay)

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2023. november 07. 16:32
"BastyaelvtarsSzerintem 2023. november 07. 15:23 Mi egy büdös fillér törlesztést nem fizetünk. Mindenki az után fizet amit folyositottak neki a közös kölcsönből. Mi nem kaptuk meg a hitelt. A szocik pedig 20ezer mrd Ft adossaggsl adták át a kormányt 2010 ben, ma 44ezer mrd a tartozás. Ekkorát csökkent az adósság :))" ------------------------------------------------ Nem a francokat nem kell fizetni, dehogynem. Na te se menj közgazdásznak ha semmi fingod sincs hozzá. Még ki is röhögöd magad, de az legalább rendben is van :)) Rajtatok, DK-s kommunistákon kívül, az államadósságot a világon sehol sem nominálisan számolják. A komcsik 86% GDP arányos adóssággal adták át a kasszát és most 72% körül tartunk, 14%-pontos csökkenéssel. Vagy te is azok közé tartozol, akik - durva de szemléletes példával - inkább vállalnának 100 ezerből 50 ezer adósságot, mint 200 ezerből 100 ezret, mert az 50 ezer a kisebb nominálisan? Könnyed IQ tesztnek is felfoghatod, hogy vajon melyik esetben járnál jobban?
nempolitizalok-0
2023. november 07. 13:36
A német ballibsik is zsugorodnak, ha szerencsénk van, ők jobban zsugorodnak mint a német ipar.
fogas paduc
2023. november 07. 11:43
A szankciók és a klímahiszti működnek!
Kybon
2023. november 07. 11:35
Ki merte volna gondolni, hogy a német autómárkákból több is eltűnik! (újsághír pár év múlva...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!