Macron beszólt Izraelnek: Az önvédelemhez való jog nem adhat alapot lakóövezetek bombázására

2023. november 16. 18:16

A francia elnök szerint az egységes Európa továbbra is képes választ adni a geopolitikai válságokra.

2023. november 16. 18:16
null

Az egységes Európa továbbra is képes választ adni a geopolitikai válságokra – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön Svájcban, egy egyetemisták részvételével megtartott fórumon.

 Kétnapos hivatalos látogatása második napján a francia elnök vendéglátója, Alain Berset svájci szövetségi elnök társaságában érkezett meg a lausanne-i egyetemre. Az épület előtt mintegy 200 palesztinbarát tüntető várta, egyebek között „Macron, a cinkos” és „szabad Palesztinát” feliratú táblákkal, rendőrök felügyelete mellett. 

Előadásában Emmanuel Macron egy hallgatói felvetésre reagálva elismerte, hogy bár az Európai Unió központi intézményei egységes álláspontot igyekeznek képviselni a gázai konfliktus kérdésében, sok véleménykülönbség van az unió tagállamai között. Hozzátette, hogy ennek belpolitikai és diplomáciai okai is vannak.

A francia elnök megismételte azt az álláspontját, hogy „Izrael önvédelemhez való joga nem adhat alapot polgári célpontok és lakóövezetek bombázására, ahol gyerekek és egész családok halnak meg”. Hozzátette, hogy a totális, szabályok nélküli háború helyett azonnali humanitárius tűzszünetre van szükség Gázában; ugyanakkor elismerte, hogy ezzel kapcsolatban nincs egységes álláspont az uniós tagállamok között. Ennek ellenére úgy vélte, hogy az Európához közeli háborús válságokra adható legjobb válasz továbbra is az évtizedek óta a béke garanciájaként ismert, egységre épülő európai modell, mert ennek elutasítása szavai szerint katasztrófához vezethetne a nacionalizmusok egymásnak feszülése miatt. Macron szerint ennek elkerüléséhez is az európai egység fokozására van szükség, amelyhez olyan országok javaslatai és kezdeményezései is jelentősen hozzájárulhatnak, mint a nem EU-tag, semleges Svájc.

(MTI)

Nyitókép: Ludovic Marin/ POOL / AFP

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
123321
2023. november 17. 17:51
"az egységes Európa továbbra is képes választ adni a geopolitikai válságokra." ez jó vicc :DD
kiss.istvan770
2023. november 17. 11:57
Tehetetlen nyomorék! Nézd meg, hogy a saját hazáddal mit tettél!
MaBaker
2023. november 17. 11:29
Viszont amikor találkozott Bibivel, előzékenyen nyalogatta az izraeli vezető golyóit. Hisztis egy pincsikutya ez a makaróni.
Tiszafa
2023. november 17. 10:18
Macron téved. Onnan kell kiindulni, hogy Gázában maga a Hamasz tette a lakóövezeteket hadszíntérré azzal, hogy gyáva és jellemtelen módon a lakosságot használja védőpajzsként. Aki találkozott már tarackkal, az nagyon jól tudja, hogy csak a teljes gyökérzet eltávolításával lehet tőle megszabadulni. Na ezekkel a rohadt arab-terroristákkal ugyan ez a helyzet. Ugyanis a most ártatlanul meghaltakból már biztos hogy nem lesznek terroristák, akik később az összes keresztényt kiirtanák. A sok liberális meg ne nyafogjon emberiességről, mert ennek a helyzetnek CSAK két megoldása van. Vagy ő döglik meg a másik által, vagy a másik ő általa. Lehet választani! Ugyanis hosszútávon életképes köztes megoldás nem létezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!