Kurier: Orbán egy öreg, ravasz róka, aki Ukrajna támogatásával pókerezik

2023. november 29. 20:43

Az osztrák lapban megjelent elemzés szerint azonban „lehet, hogy az EU megint csak alulmarad a magyar miniszterelnökkel szemben”.

2023. november 29. 20:43

Orbán Viktor a legeslegutolsó pillanatig pókerezik Ukrajna támogatása ügyében, és lehet, hogy bejön neki – írja a Kurier című osztrák lap szerzője. Indrid Steiner-Gashi szerint Orbán Viktor a vétófenyegetéssel hazárdírozik Brüsszel ellen, de lehet, hogy az EU megint csak alul marad a magyar miniszterelnökkel szemben. Az osztrák lap Magyarország szakértője megnézte a politikus több rövid filmbejátszását az X-en (korábban Twitter), és az az érzése támadt, 

mintha az apokalipszis lovasai már itt vágtatnának a közelben,

hiszen a „jobboldali-nacionalista” kormányfő az Európát elárasztó „migránsgettóktól”, bandaháborúktól óv, meg attól, nehogy a földrész Soros adósrabszolgája legyen. „Orbán már csak ilyen. Ám ő egyre durvábban kilép a szerepből, hogy a többiekkel egyfelé húzzon” – írja Steiner-Gashi.

„Orbán fenyegetőzik”

A szakértő úgy látja: ha nincs uniós pénz, akkor a magyar kormányfő keresztbe fekszik Ukrajna ügyében. Márpedig ez a kérdés évekre alapvetően megszabja a földrész sorsát. A december közepi csúcson az igazán fontos téma a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós segély lesz,

a brüsszeli források nélkül pedig az ukrán állam leállna. 

Nem tud béreket fizetni, képtelen volna fenntartani a közigazgatást, a kórházakat. Természetesen Magyarországnak is joga van vétózni, ám Steiner-Gashi szerint Orbán kifejezetten fenyegetőzik ezzel az eszközzel. Úgy látja: a legeslegutolsó pillanatig pókerezik, és lehet, hogy bejön neki. Nem kizárt, hogy az EU hajlandó megnyitni a pénztárcáját, a fáma akár 13 milliárdról szól. „Egy olyan öreg, ravasz róka, mint Orbán, már jó ideje érzékeli, hogy fordul a szél a kontinensen. A kilátásba helyezett vétó nem sok jót ígér Kijev számára” – állapítja meg a Kurier elemzése.

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hahota
2023. november 30. 14:39
A cikk író (osztrák lap) neve: Steiner-Gashi. Nos ennek tényleg annyi esze van mint Gazsinak!
florin
2023. november 30. 11:49
Nem csak az a libsik baja, hogy Orbán Viktor okos (az átlag politikusnál nagyságrendekkel okosabb), hanem inkább az, hogy ők nem azok. Az pedig, hogy hülye dolgok mellett kell kiállni hülyéknek az game over. Jön az ötödik!
falcatus-2
2023. november 30. 09:01
"...a brüsszeli források nélkül pedig az ukrán állam leállna. " Mi sem álltunk le. Tanulmányozzák hogyan csináljuk brüsszeli támogatás nélkül.Pl . " a nép pártja" megkérdezhetné egy népszavazáson, mit csináljanak?
zatoicsi
2023. november 30. 06:45
Orbánozzatok csak négersimogató croissantot forrócsokiba mártogató kis europér buzikák, ahelyett hogy magatokba néznétek, hogy mindaz a szarság amivel kitömtétek a fejeteket mennyire távol mindattól amit valóság néven ismerünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik