Kisebb tüzet okoztak ellenzéki képviselők füstgyertyái az albán parlamentben (VIDEÓ)

2023. november 20. 22:31

Az ellenzéki Demokrata Párt képviselői füstgyertyákat gyújtottak, amikor Edi Rama kormányfő megérkezett, és leült szavazni a jövő évi költségvetésről.

2023. november 20. 22:31

Ellenzéki képviselők hétfőn újból megzavarták az albán parlament ülésszakát a Szocialista Párt vezette kormány „tekintélyelvű hatalma” ellen tiltakozva.

Az ellenzéki Demokrata Párt képviselői székeket halmoztak egymásra az ülésterem közepén, és füstgyertyákat gyújtottak, amikor Edi Rama kormányfő megérkezett, és leült szavazni a jövő évi költségvetésről. Az ellenzéki képviselőket testőrök akadályozták meg abban, hogy közel kerüljenek a kabinet tagjaihoz.

A kormányzó Szocialista Párt (PS), amely 74 képviselőt küldött a 140 tagú törvényhozásba, gyors szavazás keretében, 5 perc alatt lezárta az ülésszakot. A különböző költségvetési tételekről később várható tárgyalás.

Az egyik meggyújtott füstgyertya miatt kisebb tűz keletkezett, amelyet az ellenzéki képviselők oltottak el.

Az ellenzék parlamenti bizottságot szeretne felállítani Edi Rama és más vezető kormánytisztviselők feltételezett korrupciós ügyeinek kivizsgálására. A szocialisták azonban úgy gondolják, hogy az említett bizottság megalakítása nem felelne meg az alkotmányos feltételeknek.

Gazmend Bardhi ellenzéki képviselő kijelentette: „azért küzdünk, hogy megmutassuk: a parlament nem képviseli az albánok érdekeiket”. Bledar Cuci belügyminiszter, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője viszont azzal érvelt, hogy a tiranai kormány az eddigi legnagyobb költségvetést készül elfogadni, amely kétszerese a szocialista vezetés hatalomra kerülésekor elfogadott 2013-as büdzsének.

„Egy demokráciában az ellenzék alternatívákkal, nem füstgyertyákkal kommunikál” 

– mutatott rá a politikus.

A rendbontás októberben kezdődött, két nappal azután, hogy korrupcióval vádolták meg Sali Berisha volt miniszterelnököt, a Demokrata Párt elnökét egy földvásárlási programmal összefüggésben. Az ügyben jelenleg a tiranai ügyészség folytat vizsgálatot.

A videót itt tekinthetik meg:

(MTI)

Nyitókép: Képernyőfotó
 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik