Joe Biden, az Egyesült Államok valaha volt legidősebb elnöke 81 éves lett

2023. november 20. 17:45

Az amerikaiak többsége szerint túl idős már ahhoz, hogy elinduljon a választáson.

2023. november 20. 17:45
US President Joe Biden attend the dinner within White House's Joining Forces Initiative

Hétfőn családi körben ünnepli 81. születésnapját az amerikai történelem legidősebb elnöke, Joe Biden. Az amerikai elnök kora rendszeresen felmerülő téma a közelgő elnökválasztás apropóján, ahol a jelenlegi elnök várhatóan a már szintén nem fiatal, 77 éves Donald Trumppal küzd majd meg. 

Az ABC országos televízió a Washington Posttal közös közvéleménykutatásáról beszámolva azt írja, az amerikaiak 74 százaléka vélekedett úgy, hogy Joe Biden túl idős ahhoz, hogy újra induljon a választásokon. Donald Trump esetében a megkérdezettek 50 százaléka vélekedett így.

Ezt is ajánljuk a témában

Diplomácia Biden-módra: háborús időben találkozni a kínai elnökkel és olyat mondani róla, amit nem biztos, hogy kellene

A nemzetközi sajtó próbálja megfejteni az amerikai elnök motivációját arra vonatkozóan, hogy miért érzi szükségét diktátornak nevezni Hszi Csin-ping kínai elnököt, szinte közvetlenül azután, hogy négy órát tanácskozott vele.

A Reuters hírügynökség az Ipsos közvéleménykutatóval közös felmérés eredményét közölte, ami szerint 77 százalék véli úgy, hogy a hivatalban lévő elnök túlságosan öreg egy újabb 4 éves ciklushoz, a demokrata választók 65 százaléka is így látja. 

A megkérdezettek mindössze 39 százaléka gondolja úgy, hogy az elnök mentális állapota alkalmassá teszi hivatala betöltésére.

 Ugyanebben a felmérésben a megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy Donald Trump túlságosan idős az elnöki pozícióra, 54 százalék szerint pedig szellemi képességei alkalmassá teszik a munka ellátására.

Joe Biden az életkorára vonatkozó kérdésekre általában úgy reagál, hogy a korral megszerzett tapasztalat segíti abban, hogy kezelje az Egyesült Államok előtt álló kihívásokat.

(MTI)

Nyitókép: Peter Zay / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP


 

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik