Dübörög az LMBTQ-balhé Floridában, amelybe már a popsztár Pink is belekeveredett

2023. november 16. 16:59

Pink „betiltott könyvekről” és „cenzúráról” beszél, Ron DeSantis kormányzó pedig „álhírről” és „félrevezetésről” Floridában.

2023. november 16. 16:59

Alecia Beth Moore, Emmy- és háromszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő, ismertebb művésznevén: „Pink” a Floridában zajló Trustfall-turnén nagy feltűnést keltett azzal, hogy közölte: szándékában áll 2000 ingyenes példányt kiosztani „tiltott” könyvekből abban az államban, amely most a szólásszabadság kapcsán került a figyelem középpontjába.

Az Egyesült Államokban a szerzők véleménynyilvánítási szabadsága nem eredményezheti az iskolás korú gyermekek szexuális indoktrinációját. Olyannyira nem, hogy a balliberális The Guardian közlése szerint Ron DeSantis republikánus kormányzó alatt Florida állam például a szólásszabadságot érintő kihívások „melegágyává” vált, mióta a kormányzó által 2022-ben aláírt, a Szülői Jogokról az Oktatásban nevű törvény tiltja az általános iskolákban, hogy a szexuális irányultságról vagy a nemi identitásról beszéljenek.

A világhírű popsztár tiltakozásnak szánja a könyvosztást, amellyel a szerinte az Egyesült Államokban érezhető „cenzúrahullám” ellen szeretne fellépni. 

„Különösen gyűlöletkeltő azt látni, hogy a hatóságok célba vették a rasszról és rasszizmusról szóló könyveket és az LMBTQ-szerzők és színek ellen ágállnak” – fogalmazott a posztár, aki szerint „annyi lépést tett ez az ország az egyenlőség felé, hogy senki nem akarhatja, hogy ez a fejlődés irányt váltson. Ezért támogatom a PEN Amerikát ebben a munkában és amiért egyetértek velük abban, hogy ne legyen több betiltott könyv!” – fejtette ki.

Pink a PEN America-val együttműködve négy művet választott ki a könyvosztására: Toni Morrisontól a Szeretett, Todd Parrtól a A család könyve, Stacia Deutsch-tól A lányok, akik kódolnak, valamint Amanda Gorman költő Joe Biden elnöki beiktatásán 2021 januárjában elszavalt versét, A Domb, amire felmászunk című költeményt. 

Az NBC szerint Pink a fenti döntését egy vasárnapi élő videóban jelentette be Instagram-oldalán Amanda Gorman aktivistával és íróval, valamint a PEN America vezérigazgatójával, Suzanne Nossel-lel közösen.

A PEN America szerint a cenzúrázott könyvek adatbázisa a 2022-2023-as tanévben 3362 könyvkitiltást regisztrált az Egyesült Államok állami iskoláiban, amelyek 1557 egyedi címet tartalmaztak. Ezek több mint 40 százaléka – vagyis 1406 könyvbetiltás – floridai iskolai körzetekben fordult elő – írja a The Guardian. A BBC szerint ugyanakkor

a Floridai Oktatási Minisztérium közölte, hogy „nem tilt be könyveket”, Ron DeSantis kormányzó pedig „félrevezetésnek” nevezte a betiltás hírét.

Mint mondta, olyan oktatási rendszert akar, amely „mentes a szexualizációtól és az olyan káros tartalmaktól, amelyek nem az életkornak megfelelőek”.

„A könyvtilalom-álhír leleplezése fontos, mert elárulja, hogy egyesek megpróbálják iskoláinkat indoktrinációra használni. (…) Floridában a pornográf és nem megfelelő tartalmak, amelyeket az osztálytermeinkbe és a könyvtárainkba csempésztek azért, hogy szexualizálják diákjainkat, sértik az állami oktatási normákat” – fogalmazott korábban Floria kormányzója.

Nyitókép: Anna KURTH / AFP
 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. november 17. 13:09
A szórakoztatóipar még mindig egy deviáns fertő
Kybon
2023. november 17. 05:03
Rózsaszín p@nci és sötét agy. Ki hatalmazta fel, hogy megrontson gyerekeket?
Takagi
2023. november 16. 21:09
Hülye p....a.
Töki
2023. november 16. 21:05
Pinket bírtam, de kicsit nagyon túltolta ezt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!