Bajban Scholzék: széteshet Németország népszerűtlen kormánya

2023. november 17. 13:36

Nagy pofont kapott az Alkotmánybíróságtól a német kormány: alkotmányellenesnek nyilvánították a Covid-pénzek átcsoportosítását, amellyel a koalíció a környezetvédelmi stratégiát finanszírozta volna. Sokan már a kormány esetleges széteséséről beszélnek.

2023. november 17. 13:36

Amikor a német szociáldemokraták 2021-ben hármas szövetséget kötöttek a zöldekkel és a szabaddemokratákkal, 

a szokatlan koalíciót úgy adták el, mint ami gyökeresen meg fogja változtatni a német politikát.

Két év után azonban a koalíció romokban áll – írja a Politico oldalán Matthew Karnitschnig. 

A német legfelsőbb bíróság szerdán alkotmányellenesnek nyilvánította a koalíció környezetvédelmi stratégiájának központi elemét, vagyis azt, hogy átcsoportosítsák a Covid-19 vészhelyzeti alapból megmaradt 60 milliárd eurót a koalíció éghajlatvédelmi programjának finanszírozására. 

Mint a szerző leírja: a német kormányok nem szoktak összeomlani, mivel általában két párt alkotja őket. Azonban most egyre többen felvetik Németországban, hogy esetleg

Olaf Scholz ejti a zöldeket és a liberálisokat, és koalícióra lép a kereszténydemokratákkal. 

A Politico szerzője azonban azt írja, erre kevés esély van, különösen, mivel a kereszténydemokraták magasan vezetnek a szociáldemokraták előtt, és nem érné meg nekik egy ilyen félidős koalíció. 

A szakértelem hiánya 

A szerző rámutat, hogy júliusban hasonlóan kínos helyzetbe került a kormány, amikor a bíróság felfüggesztett egy szavazást a Bundestagban, mivel a kormány nem adott elég időt az ellenzéknek arra, hogy áttekintse a törvényjavaslatot. 

A felmérések szerint a balos koalíció Németország történetének egyik legnépszerűtlenebb kormánya. 

A németek 40%-a azt szeretné, hogy oszoljon fel a kormány és jöjjön egy új választás. 

Adóvita 

A koalíció legnagyobb problémája, hogy a zöldek és a liberálisok a fiskális kérdésekben nem értenek egyet. A Covid-pénzek felhasználása eredetileg arra lett volna jó, hogy kielégítse a szabaddemokraták fiskális igényeit és eleget tegyen a zöldek környezetvédelmi prioritásainak is. 

A szerző szerint 

lehetetlen a 60 milliárd eurós hiány pótlása. 

Az egyetlen lehetőség a liberálisok által ellenzett adóemelés, vagy épp ellenkezőleg: a zöldek és a szociáldemokraták által ellenzett kiadáscsökkentés lenne. 

A Christian Linder által vezetett FDP drámaian rossz eredményeket produkált a regionális választásokon, miután szembe ment a saját szigorú fiskális nézeteivel és elfogadott több költségvetésen kívüli „árnyékbüdzsét”, beleértve a speciális klímaalapot. 

Németország 2024-re szóló 446 milliárd eurós rendes költségvetése nincs veszélyben, azonban számos infrastrukturális beruházás és környezetvédelmi támogatás jövője kétséges – írja a Politico szerzője. 

A koalíció a rendes szövetségi költségvetésen kívüli 60 milliárd euróból létrehozta az úgynevezett „Éghajlatváltozási Alapot”, és a pénzt már korábban elkülönítette töltőállomásokra és a vasúti pályák korszerűsítésére. 

Mint a szerző megjegyzi: Németország költségvetése már így is a végletekig feszített.

A bíróság döntését követően Olaf Scholz ugyanakkor kijelentette: nincsenek veszélyben a terveik. 

„A parlamenttel együtt alaposan ki fogjuk értékelni a döntés részletes indoklását és annak következményeit” – mondta Scholz újságíróknak, hozzátéve, hogy a kormány új tervet fog kidolgozni az éghajlatvédelmi alap finanszírozására.

 

Nyitóképen: a fél szemére idén megsérült Olaf Scholz kancellár a Bundestagban (fotó: Michel Kappeler, AFP)

Ezt is ajánljuk a témában

Már Németország is elismeri: nem tudják betartani az Ukrajnának tett ígéretet

Csak álom marad az egymillió tüzérségi lőszer Ukrajna számára.

 

 

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik