A Majdan-tüntetések tizedik évfordulójára emlékezett Zelenszkij

2023. november 21. 13:39

„Tíz évvel ezelőtt végrehajtottuk az első ellentámadásunkat” – mondta az ukrán elnök.

2023. november 21. 13:39

Az európai integrációt és hatalomváltást követelő, éppen tíz évvel ezelőtt a kijevi Majdan téren kezdődött tüntetésekre emlékezett kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetben.

Tíz évvel ezelőtt végrehajtottuk az első ellentámadásunkat,

akkor a törvénytelenség és a rabszolgaság ellen, egy európai jövőért folyt a küzdelem” – mondta Zelenszkij, aki az akkori demonstrációkat az Oroszország ellen jelenleg is zajló konfliktusban aratott első győzelemként értékelte.

„Évről évre, lépésről lépésre mindent megteszünk azért, hogy egy napon az uniós zászló csillagai között a mi csillagunk – Ukrajna csillaga – is felragyoghasson. Egy húsz évvel ezelőtti romantikus álomból és egy tíz évvel ezelőtti ambiciózus célkitűzésből mára valós tagjelölti státusz lett” – mondta az ukrán elnök, hangoztatva: nincs kétség afelől, hogy Ukrajna a háború ellenére az Európai Unió teljes értékű tagja lesz.

A Majdan-tüntetések kezdetének tizedik évfordulóján Zelenszkij a feleségével és a kedden Kijevbe érkezett Maia Sandu moldovai elnökkel együtt megemlékezett a demonstrációk halálos áldozatairól.

A Majdan téren indult tömegtüntetések résztvevői azt követelték, hogy az ország nyisson az európai integráció irányába.

A részben erőszakossá vált demonstrációk nyomán három hónap múlva távozni kényszerült a hatalomból az oroszbarát Viktor Janukovics ukrán államfő. Nem sokkal később Oroszország elfoglalta és rövidesen annektálta a Krím félszigetet, majd kelet-ukrajnai szeparatista törekvésekre hivatkozva kiterjesztette ellenőrzését Donyeck és Luhanszk megye egy részére. Moszkva végül 2022 februárjában indított teljes körű háborút Ukrajna ellen. 

A Majdan-tüntetések évfordulóján Kijevbe érkezett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

„Örülök, hogy visszatérhetek Kijevbe a barátaim közé” – írta az X-en a belga politikus.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: YUKI KUROSE / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2023. december 04. 22:07
Minden ellentámadással egyre szarabb helyzetbe kerülnek. Az elsö óta.
ProletarFC
2023. november 23. 21:10
Ebből újabb nácítlantás lesz. https://www.youtube.com/watch?v=L3Y5FrL9Gcc
Martell 2
2023. november 21. 17:05
Ti szerencsétlenek, akkor vertétek bele az első szöget Ukrajna koporsójába, ha ez nincs akkor a mai háború sincsen.
Mandiner444hu
2023. november 21. 15:42
Hamiszázlós CIA művelet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!