A baloldali politikus kimondta: Európai Egyesült Államokat akarnak

2023. november 23. 09:32

Az olasz Több Európa baloldali párt politikusa szerint csak akkor lehet a globális színtéren is főszereplő a kontinens, ha létrejön az Európai Egyesült Államok, a kis országok nacionalista hozzáállása ugyanis törékennyé teszi a versenyképességet.

2023. november 23. 09:32
''L'Italia, sul serio'', the first congress of ''Azione'', party led by Carlo Calenda

Giorgia Meloni kormányfő nem adja fel a szuverenista terveit Orbán Viktorral, a lengyel Jog és Igazságosság párttal, Marine Le Pennel és Matteo Salvinivel összefogva – panaszkodott Benedetto della Vedova, a Több Európa baloldali párt tagja.

A politikus az Il Foglio cikke alapján kijelentette, a jövő évi európai parlamenti választások tétje, hogy egy erős Európa a globális színtéren főszereplőként tud-e versenyezni. Szerinte a harc

az általuk kívánt Európai Egyesült Államok, valamint a kis országok nacionalista, globális politikára képtelen, és az éppen aktuális Orbán Viktorok által zsarolható, törékeny Európa között dől el.

A legutóbbi felmérések alapján egyébként az olaszok nagy többsége meg van győződve arról, hogy alkotmányos reformra van szükség, és a választási szlogenként alkalmazott „autoritarizmus kockázatától”, illetve a „magyar iránytól” egyáltalán nem tart.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Gloria Imbrogno

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
niof78
2023. november 23. 13:24
Ezt a nemzetközi jobboldal legalább 20 éve mondja, hogy ez a terv. De persze rögtön összeesküvéselméletet kiabáltak erre a megfelelő csoportok. Nem lepődünk meg egy-egy ilyen kijelentésen.
vapepe
2023. november 23. 12:54
Ez a nagyon okos csak azt nem érti, hogy ez lenne Olaszország vége is, a jelenlegi államháztartási szerkezet miatt hamarosan csődbe kerülne és egy kutyakemény 10-20 év jönne utána, amikor is a még eddig otthon maradt értelmesebbek (mert már most is és pl. nálunk is rengetegen vannak) otthagynák őket (tisztelet a kivételnek). De libsi, hát lelke rajta.
tetx
2023. november 23. 11:14
Ostoba sutyerák, a rohadék kisállamok bot a küllők között ezért a nagyoknak kell dönteniük a fejük felett? Hitler, sztálin, mussolini megcsókolná a seggedet ezért.
istvanpeter
2023. november 23. 10:59
Hát igen, a háttérhatalom által kiépítendő világrabszolga birodalom európai régiójának a fedőneve Európai Egyesült Államok. Már csak abban reménykedhetünk, hogy a háttérhatalmi maffia végül is belebolondul a saját hatalmi tébolyába és elveszti a cselekvőképességét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!