WSJ: A Hamász rajtaütése megsemmisítő következményekkel jár Joe Biden politikájára

2023. október 10. 17:58

Walter Russel Mead akadémikus szerint fontos kérdés, hogy Biden teljes támogatást ajánl-e Tel Avivnak.

2023. október 10. 17:58

„Gáza lángokban áll, miközben az izraeli erők módszeresen haladnak a terror struktúráinak lebontása felé. Az elkövetkező megtorlás szörnyű lesz, de szükséges és igazságos. A Hamász elvesztette a jogot, hogy Gáza felett uralkodjon” – írta Walter Russel Mead akadémikus.

A Wall Street Journal hasábjain megjelent véleménycikk szerint az izraeli hadsereg minden erőfeszítése ellenére ártatlan civilek fognak szenvedni, mivel egy brutális ellenséggel néznek szembe, amely előszeretettel használ pajzsként civileket.

A New York-i Bard College professzora szerint 

a palesztin nép nyomora és szegénysége az a talaj, amelyen egy ilyen megrögzött mozgalom virágozhat. 

A Hamász ugyanis mindent megtett azért, hogy Gázát szegénységben tartsa, miközben egy népirtó düh ideológiáját sulykolta a lakosság fejébe.

A kommentár szerzője ugyan elismerte, hogy a támadásokban való iráni részvétel pontos részletei nem ismertek, azonban szerinte kétségtelen, hogy Irán képezte ki és támogatta a gyilkosokat.

A Hamász rajtaütése iszonyú következményekkel jár Joe Biden politikájára a térségben. Az amerikai elnök próbálta megbékíteni az iszlám köztársaságot, ám az mindannyiszor kiütötte a kezéből az olajágat. Walter Russel Mead szerint Roosevelt elnök ezt korábban előre látta volna, hiszen ő mondta azt egyszer: Nem lehet cirógatással cicává változtatni egy tigrist.

A formálódó szaúdi-izraeli kiegyezés stabilizálhatja a Közel-Keletet, ám ha nagyobb háború tör ki a zsidó állam és a Hamász között, az tönkreteheti az Egyesült Államok elképzeléseit, aminek egyedül Irán örülne.

Most fog kiderülni, hogy Joe Biden elnököt milyen fából faragták, és képes-e szembeszállni a terroristákkal.

Fontos kérdés lesz, hogy teljes támogatást ajánl-e Tel Avivnak.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: SAUL LOEB / AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetx
2023. október 11. 06:19
Inkább milyen anyagból gyúrták: kissé képlékeny, kicsit barna és elég büdös, az életjelek pedig kimerülnek gázeregetésben.
Tommaso
2023. október 10. 21:39
A teljes támogatás nem szabad, hogy aktív katonai támogatást jelentsen. Azaz harcoló alakulatokkal nem vesznek részt,. Csak mint Ukrajnában, műholdas infókkal. Persze Biden ezt jól tudja, hisz'okosabb a háborúba őt ( és az USA-t) belerángatni akaróknál.
Galerida
2023. október 10. 18:11
Gumifából, de akik keresni akarnak a háborún, majd okosan hajlítgatják továbbra is...
Tommaso
2023. október 10. 18:09
A teljes támogatás nem szabad, hogy aktív katonai támogatást jelentsen. Persze Biden ezt jól tudja, hisz'okosabb a háborúba őt ( és az USA-t) belerángatni akaróknál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!