POLITICO: Svédországban az a normális, hogy hétköznap esténként robbannak a bombák

2023. október 03. 17:50

A brüsszeli lap nagyon elégedetlen a svéd közbiztonsággal, de nem örül, hogy Ulf Kristersson miniszterelnök ezt a migránsokra keni.

2023. október 03. 17:50
null

Szívhez szóló segélykiáltást tett közzé Svédországból a POLITICO. Stockholm egyik elővárosában, Hässelby Villastadban élő szerzőjük arról ír: múlt héten csak az ő jól szituált negyedükben már az év harmadik bombája robbant fel. „Az utca felőli ablakok olyan erősen rázkódtak, hogy azt hittem, kitörnek” – panaszolja a szerző. 

Nem vagyok bombahang-szakértő, de a város ezen részében idén már volt két bombatámadás, szóval valószínű, hogy ez volt a harmadik”.

Felidézi: az első, januári robbantás egy labdányi lyukat vágott ütött egy lakóházon, amely mellett gyakran elbiciklizik. A második, márciusi robbantás egy egész sornyi könnyűszerkezetes házat robbantott le alapjáról a fia középiskolája mögött. Ez, a harmadik pedig még közelebb volt.

„Ami rivális drogbandák közötti belharcnak indult, az bosszútámadások spiráljává alakult, mert a bandatagok – akiknek gyakran nem sikerül megölniük egymást – elkezdték bombázni egymás családjának otthonait” – írja a POLITICO. S mivel ezek a bandák Stockholm és Délkelet-Svédország területén szétszórva élnek, „a támadások látszólag vélelenszerűnek tűnnek”. Pár órával a Hässelbyben zajló múlt heti támadás után Linköpingben is letépte egy bomba egy lakás utcafrontjának falát, aztán egy huszonötéves lány halt meg egy rosszul elhelyezett bomba robbanása miatt Uppsalában. Eközben e hét hétfőjén Hässelbyben ismét bomba robbant, emiatt egy újabb könnyűszerkezetes háznál ütött ki tűz – ez volt a negyedik bombatámadás.

„Az erőszak felbuzgása olyan intenzív, széleskörű és kaotikus volt – gyakran tapasztalatlan tinédzser srácokat bérelnek fel, hogy hajtsák végre a támadásokat –, hogy egyre inkább úgy érezni: senki nincs ettől biztonságban” – panaszolja a szerző. Statisztikákat is sorol: 2023-ban eddig 134 bombatámadás történt Svédországban, 2022-ben egész évben csak 90, és a lövöldözések aránya is meghaladja az uniós átlagot.

A lap leírja: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök is elismeri, hogy „Svédország sosem élt még meg ilyet, és Európában egyetlen másik ország sem él meg ilyet”.

A lap ugyanakkor rosszallóan megjegyzi: „Szélsőjobboldali támogatóival, a Svéd Demokratákkal együt Kristersson megpróbálja az egyre gyakoribb erőszakos bűncselekményeket a magas bevándorlási arányhoz kötni, illetve ahhoz, amit rosszul menedzselt integrációnak nevez.” A POLITICO szerzője szerint a svédek ezzel nem értenek egyet, ezért is támogatják egyre inkább az ellenzékbe szorult Szociáldemokratákat.

MTI/EPA/TT Hírügynökség/Johan Nilsson

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2023. október 03. 23:24
"... nem örül, hogy Ulf Kristersson miniszterelnök ezt a migránsokra keni." Te Ökör ott a Politiconál! Ha a migránsok robbantgatnak és gyilkolnak, akkor az őshonos svédekre kenje? A született svédek bűne az, hogy nem látták előre, azt ami nyilvánvaló, logikusan várható volt. Beengedték, sőt meghívták a saját ellenségüket.
orokkuruc-2
2023. október 03. 22:03
hogy is hívták azt az egész életében Svédországban élő magyar származású kislányt, akit kiutasítottak, pedig Svéd állampolgár nagynénje vállalta ottani eltartását? Nos, ezóta nekem nincs pozitív érzésem a svédek felé! Hülyék, már a Volvo is kínai!
Ugye most csak viccelsz
2023. október 03. 21:28
Senki nem robbantgat svéd barátainknál, csak a globális felmelegedés miatt a rénszarvasok kezdtek el hangosabban fingani ezzel is felhívva a figyelmet a kis Greta Thunberg mozgalmára.
DE JÓ
2023. október 03. 20:59
Nyilván, a svédek robbantgatnak a saját országukban, 1000 év után egyszercsak kedvet kaptak hozzá. A migránsok meg természetesen rosszallással és döbenettel látják, mit történik az új hazájukban, és mélyen elítélik az őslakos kisebbség barbár, primitív tombolását. :P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!