Románia és Bulgária még idén csatlakozhat a schengeni övezethez

2023. október 20. 06:36

A soros elnökséget betöltő Spanyolország belügyminisztere szerint a csatlakozás az egész EU javát szolgálja.

2023. október 20. 06:36
null

Románia és Bulgária nagy lépést tett az övezethez való csatlakozás felé azzal, hogy jelentős eredményeket értek el a határellenőrzés, illetve a migrációs és a menekültügyi szabályozás területén – számolt be Ylva Johansson illetékes uniós biztos csütörtökön Luxembourgban, a tagállamok bel- és igazságügyi minisztereinek tanácskozása előtt.

A biztos szerint a két ország delegációja által bemutatott intézkedések ígéretesnek bizonyulnak, 

és már most teljesítette mindkét ország a csatlakozáshoz szükséges kritériumokat.

Hozzátette, mind Románia, mind Bulgária láthatóan elkötelezett a külső határok védelme mellett.

Johansson elmondta, optimista azzal kapcsolatban, hogy a két ország akár még az év vége előtt csatlakozhat a szabad mozgást biztosító, határellenőrzések nélküli övezethez.

Fernando Grande-Marlaska, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Spanyolország belügyminisztere hangsúlyozta: Románia és Bulgária schengeni tagsága nem csak a két ország, hanem mind a 27 uniós tagország előnyére válik majd. 

***

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

A nyitókép illusztráció. Forrása: Sasu Mäkinen / Lehtikuva / AFP

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse2.0
2023. november 06. 06:49
Nem szól másról, mint újabb útvonal nyitásáról a migriknek. A visszaállított határellenőrzésnél is az európai polgárokat basztatják, a zöld határt meg senki nem ellenőrzi, csak mi.
alexandrosz-2
2023. október 20. 14:07
A balfasz vétótlan köpcös geci majd meg is szavazza, hálából a bolgár mocskok 20%-os gázvámjáért cserébe. Tutira. Mint a fing, tót, oláh nato tagságot is. Nincs olyan magyaroknak kárt okozó oláh, rác, tót, ukrán, bolgár, zsidó tetű, amit le ne szopna készségesen.
urban63
2023. október 20. 08:21
"hogy jelentős eredményeket értek el a határellenőrzés, illetve a migrációs és a menekültügyi szabályozás területén" Hány román embercsempészt fogtak el ebben az évben? Románia elvenné az eu-s elnökséget, a bulgárok 20X-ra emelte a tranzit díjat (Szörnyella szolidáris keze is benne van)
ThunderDan
2023. október 20. 07:53
"Melyikhez? Ami épp most omlott össze határozatlan ideig? Biztosan nagyon örülnek neki az érintettek!" És már HARMADSZOR omlik össze: 2015, 2020, 2023 Schengen HALOTT, az EU haldoklik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!