Osztrák politikus: Ukrajna nem csatlakozhat az Európai Unióhoz

2023. október 09. 10:01

Ukrajna belépése drámai hatással lenne az uniós költségvetésre, miután az egy főre jutó GDP-jével Algéria vagy Srí Lanka szintjén van, tehát az EU-átlag körülbelül tizedét éri el – jelentette ki Harald Vilimsky, az FPÖ európai parlamenti képviselője.

2023. október 09. 10:01
null

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai politikáért felelős szóvivője szerint az EU-nak végre be kellene fejeznie, hogy a tagállamok pénzét tonnaszámra dobálja ki az ablakon – számol be a Magyar Nemzet. Petra Steger az osztrák parlament külügyi bizottságában a brüsszeli elit által különböző harmadik országoknak juttatott milliárdos ajándékokra való tekintettel azt követelte, Ausztria húzzon vastag vörös vonalat a hozzájárulások terén. A javaslatot azonban minden párt elutasította az FPÖ-n kívül. A jobboldali politikus szerint az osztrák állampolgárok évek óta eurómilliárdokat küldenek az uniós intézményeknek, amelyek ezt klímaőrültséggel és 1952 óta a legmagasabb inflációval hálálják meg. 

A belsőégésű motorok betiltásától kezdve az abszurd oltóanyag-szerződéseken át a Zelenszkij-rezsimnek szánt több milliárd eurós ajándékokig. 

Harald Vilimsky, az FPÖ európai parlamenti képviselője kijelentette, Ukrajna nem csatlakozhat az Európai Unióhoz, az osztrák kormánynak foggal-körömmel ki kellene állnia ezen álláspont mellett. A csatlakozás ugyanis nagyon komoly következményekkel járna, drámai hatással lenne az uniós költségvetésre.

Az EU Bizottsága most a jelenlegi, 2021–2027-es pénzügyi keret példáján modellezi a következményeket, eszerint csak Ukrajna 186 milliárd eurót kapna ebből. Ha a hat nyugat-balkáni államot, valamint Grúziát és Moldovát is figyelembe vesszük, akkor összesen 257 milliárd eurót kapnának. 

Ukrajnának tehát a teljes uniós költségvetés mintegy 15 százalékára lenne szüksége, 

jelentette ki, majd hozzátette, a mezőgazdasági támogatások területén is a költségvetés közel egyharmadát követelhetnék az ukránok. Az EU kohéziós kasszájából továbbá 61 milliárdot kellene Ukrajnának adni, miután az egy főre jutó GDP-vel az ország Algéria vagy Srí Lanka szintjén van, tehát az uniós átlag körülbelül tizedénél.

 

Nyitókép: MTI/EPA

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. október 09. 17:41
Ez így igaz!
nemecsek-3
2023. október 09. 15:53
Ha menne az eus ukrajnába a támogatás az egyenesem az usa kasszájába csengene. Másoknak is ébredni kellene
Tiberius1
2023. október 09. 13:39
Nincs más zelenskiék parcellázzák ki a megmaradt ukrajnát, és elkezdhetik eladnia környező országoknak.Levonjuk az eddigi pénzeket belőle,plusz ha marad akkor azért kapnak még ezt azt.Ők meg háborúzgassonak addig belőle mig van mit eladniuk.Ez egy tisztességes üzlet szerintem.Így kellett volna kezdeni az elején.
ThunderDan
2023. október 09. 12:10
Tények.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!