A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Miért fájnak az ukránoknak a magyarok?

2023. október 21. 22:20

Ukrajnának semmi mást nem kellett volna tennie, mint a magyarokat őshonos népként elismerni. Nem hívták le ezt az opciót.

2023. október 21. 22:20
ZELENSZKIJ, Volodimir
Gazda Albert
444

„Az elmúlt években többször is lett volna alkalma Ukrajnának arra, hogy kifaroljon az egészből. Semmi mást nem kellett volna tennie, mint magyarokat-románokat őshonos népekként elismerni. Nem hívták le ezt az opciót. Pedig elég régóta élnek ezek ott, ahol most is, csak a határ jött-ment fölöttük a 20. században. Azt mondják az ukránok, hogy benne van az alkotmányukban: őshonosak azok a kisebbségek lehetnek csak, amelyeknek nincs saját államalakulatuk. Erre is lenne megoldás (kérjenek orbáni tanácsot): nincs alkotmány, ami ne lenne módosítható. Az alkotmányozó többség megvan hozzá Ukrajnában is.

A Velencei Bizottság október elején értékelte a módosításokat. A jó hír az, hogy úgy tűnik, kitárt egy újabb kaput Ukrajna számára. Csak be kellene lépni rajta a meg- és feloldás érdekében. A lényeg: a VB szerint az orosz nyelv hátrányban részesítése jogszerű korlátozás lehet más nyelvekhez képest, tekintettel arra, hogy Ukrajna agresszor, illetve megszálló államként határozta meg Oroszországot. Innen kiindulva az orosz és az egyéb nyelvek közötti különbségtétel – ahogy Tárnok Balázs írja – jogilag igazolható, erre hivatkozva is visszaállíthatnák az EU hivatalos nyelvét beszélő nemzetiségeket megillető jogokat.

A gesztuson tényleg sok múlik. Nem csupán a kárpátaljai magyarok szerencsétlen sorsa vagy Orbán Viktor méregfoga felől nézvést. Hanem Ukrajna szempontjából is. Hiába képzeli ugyanis magát máris európai középhatalomnak, ennek a kényes kérdésnek a megoldása nélkül csak akkor lesz EU-tag, ha a magyar kormány és a miniszterelnök megbukik (bár a románok akkor is mérgesek maradnának), vagy ha kirúgják onnan Magyarországot. Egyik és másik sem várható napokon, éveken, évtizedeken belül. Addig bizony lecserélődik még kétszer-háromszor a komplett ukrán elit.”

***

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. október 23. 13:49
"a VB szerint az orosz nyelv hátrányban részesítése jogszerű korlátozás lehet más nyelvekhez képest, tekintettel arra, hogy Ukrajna agresszor, illetve megszálló államként határozta meg Oroszországot" Ez akkora hülyeség, hogy még a Holdról is látszik. Bárkit agresszornak lehet nyilvánítani, hiszen nincs olyan nép a világon amelyiket nem ért eddig agresszió. Vagy a Velencei Bizottmány szerint Reichskommissariat Ukrain Németország álali megszállása a világháború(k) idején felszabadítás volt és nem agresszió?
Majdmegmondom
2023. október 23. 08:35
Persze, hogy nem vállalják, hiszen akkor ők maguk jelentenék be hivatalosan, hogy több jogunk van ahhoz a földhöz, mint nekik és egy esetleges újraosztásnál azt is elveszítenék... Marad a merev köpködés! Ugyanezt teszi a többi is, mert most érzik (Orbán), hogy elveszíthetik mindazt, ami nem az övék...
lhotx
2023. október 23. 07:52
Nem vagyok boldog tőle, hogy a 444-en jelenik meg ilyesmi, de igaz, ami igaz.
Player1
2023. október 22. 18:28
Hogyan is ismerhetné el Ukrajna, HISZEN PONT ŐK NEM ŐSHONOSAK.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról