Mi történhetett a gázai kórházban?

2023. október 21. 07:39

A palesztin hatóságok Izraelt, Izrael pedig az Iszlám Dzsihádot vádolja.

2023. október 21. 07:39
Józsa Edmond
Moszkvatér

„Az arab országok egyértelműen Izraelt vádolják. Jordánia lemondta az amerikai elnök és egyes arab országok közötti csúcstalálkozót, az egyiptomi elnök, valamint a szaúdiak azonnal a leghatározottabban elítélték a szerintük Izrael által elkövetett terrortámadást. Macron kritikus állásfoglalásában hangsúlyozta, a gyors ítélkezés helyett minél hamarabb tisztázni kell, mi és ki okozta a tragédiát.

A palesztin hatóságok Izraelt, Izrael pedig az Iszlám Dzsihádot vádolja a kiemelten puha, védettnek tekinthető, ezért kímélendő célpont elleni támadással. A nyugati és főként angolszász sajtó többnyire az izraeli narratívát fogadja el. Az amerikai elnök bejelenti, egy Gázából indított, eltévedt rakéta okozta a tragédiát. Az Iszlám Dzsihád viszont nem vállalja magára a támadást. Bár sok részlet még nagyon nem tisztázott, már ma reggel is (október 18., 7:51) megjelent a magyar sajtóban cikk, amely egyértelműen a palesztin terroristákat teszi felelőssé.

A mostanában Ukrajnával kapcsolatban nagyon népszerű Robert C. Castel érthetően az izraeli álláspontot védi. Robert C. Castel a következőt állítja: »Az eset kivizsgálása után az IDF [izraeli hadsereg] közzétette a Vaskupola radarjának a képernyő felvételét, amin világosan látszik az Izraelre kilőtt rakétasorozat, és a munkabelesetet okozó meghibásodott támadó eszköz, ami a kórház parkolójába csapódott.« Castel szerint az alábbi, a Hamasz tagjai közötti lehallgatott beszélgetés is bizonyíték, amely szerint az Iszlám Dzsihád tagjai a kórház mellől indították a rakétát.

Kérdés, egy könnyen manipulálható felvétel bizonyítéknak tekinthető-e, különösen annak tükrében, hogy az október 14-i Hamasz támadás előtt hónapokig az izraeli elhárítás hasonló felvételekről nem tudott, vagy azokat nem helyesen értelmezte. Castel azt állítja, Izrael felvételekkel tudja bizonyítani, hogy a tragédiát kiváltó rakétát vagy rakétákat Gázában indították. Állítása szerint a felvételeket a nyugati szövetségeknek eljuttatták – ugyanakkor valamiért az ENSZ-nek, arab országoknak, az oroszoknak, vagy a kérdésben semleges országoknak nem. Kérdés, hogy mennyire adhatunk hitelt ezeknek a felvételeknek. Nyilván az Egyesült Államok és más országok is rendelkeznek ilyenekkel, és jelzés értékű lesz, hogy ezeket megosztják-e, és kivel.”

Nyitókép: AFP / Fatima Sbair

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. október 22. 17:17
A Hamasz "kályhacső rakétái" legfeljebb egy kéményt tudnak ledönteni.
karakter-2
2023. október 22. 14:55
Egyértelmű, hogy izraeli rakéta volt. Izrael és Amerika már régen bizonyíthatta volna (eredeti vágatlan műholdfelvételek és repülési adatok segítségével), hogy nem Izrael volt. Független nemzetközi vizsgálatba sem egyeztek bele. Ezt azért nem tették, mert ők voltak. Nem kéne hülyének nézni az embereket, akár barátoknak tekintjük a zsidót, akár nem.
Chardonnay99
2023. október 22. 14:22
A cikkíró azt is megírhatná, mivel bizonyítja a Hámász vagy a palesztinok, hogy izraeli rakéta volt a "ludas".
connorj
2023. október 21. 19:19
JERUZSÁLEM ÉRSEKE MÁR FELAJÁNLOTTA MAGÁT. RABBIK! EGY RABBIT EGY GYERMEKTÚSZÉRT EL FOGNAK FOGADNI. A RABBI ERŐS ÉS KI FOGJA BÍRNI A MEGÁLLAPODÁSÍG. A GYERMEKEK NEM, ÉS MARADANDÓAN SÉRÜLNEK EBBEN A PILLANATBAN IS. RABBIK! MENTSÉTEK MEG AZ ELRABOLT GYERMEKEKET!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!