„Lángba borulhat a Közel-Kelet!” – véli a jordán király

2023. október 25. 18:20

II. Abdalláh szerint a világ nagyhatalmainak nyomást kell gyakorolniuk Izraelre.

2023. október 25. 18:20

Égetően sürgős, hogy véget érjen az Izrael és a Hamász közötti háború, máskülönben a szélesebb közel-keleti térség is lángba borulhat – figyelmeztetett II. Abdalláh jordániai király szerdán Emmanuel Macron francia elnök ammáni látogatása alkalmával. A királyi udvar közleménye szerint a világ nagyhatalmainak nyomást kell gyakorolniuk Izraelre annak érdekében, hogy 

véget vessen a Gázai övezet bombázásának és ostromának.   

Emmanuel Macron az izraeli és a palesztin vezetőkkel folytatott megbeszéléseket követően érkezett Ammánba. A francia elnök a konfliktus befejezésének módjairól tárgyalt a jordániai királlyal egy leendő, Izrael mellett létező palesztin állam alapján – olvasható a közleményben.  

A küzdelemnek „könyörtelennek” kell lennie

A nemzetközi konszenzus értelmében az izraeli-palesztin konfliktus megoldása az, hogy Izrael mellett egy független palesztin állam is létrejön, és a két állam békében és biztonságban él egymás mellett. A két állam létrehozásáról a két félnek egymással kell megállapodnia, de az erre irányuló, amerikai közvetítéssel folyó tárgyalások 

évek óta holtpontra jutottak, és az erőszak csak súlyosbodott. 

Izraelben Macron a közel-keleti konfliktus eszkalálódásának veszélyeire is felhívta a figyelmet és azt is elmondta, hogy a Hamász ellen folytatott küzdelemnek „könyörtelennek, de nem szabálytalannak” kell lennie, a nemzetközi humanitárius jog előírásaira figyelmeztetve.   

(MTI)

Nyitókép: Képmetszet / Facebook

 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 26. 16:33
"az izraeli-palesztin konfliktus megoldása az, hogy Izrael mellett egy független palesztin állam is létrejön, és a két állam békében és biztonságban él egymás mellett. " Már miért élne? Mitől élne? Akkor lenne béke, ha Ciszjordániát Jordániához csatolnák, Gázát pedig Egyiptomhoz.
EX_Terminator
2023. október 26. 00:14
jó! pusztuljanak az ilyen férgek mind az utolsó szálig!
békalepcse2.0
2023. október 25. 20:06
Igen nagy valószínűséggel kína a közelkeleten fogja lerendezni a tajvani vitáját az amcsikkal. Az pedig ezeknek a buzulmán szarrakásoknak nem fog jót tenni.
Kybon
2023. október 25. 20:01
MicroNapóleon: "egy leendő, Izrael mellett létező palesztin állam alapján" - azt kellett volna még hozzátennie, hogy Jordánia területén...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!