Elemző: Az Abrams harckocsik mozgó acélkoporsók az ukránoknak

2023. október 02. 11:36

Scott Ritter szerint hiába kapták meg a tankokat az ukránok, ha nem tudják őket normálisan használni.

2023. október 02. 11:36

Lapunk szeptemberben beszámolt róla, hogy Joe Biden bejelentette, az Egyesült Államok által megígért első M1 Abrams harckocsikat a jövő héten fogják leszállítani Ukrajnának. Az amerikai kormány még januárban közölte, hogy 31 Abrams harckocsit szállít Kijevnek.

Ezért késtek a harckocsik

Korábban azzal indokolták a harckocsik leszállításának késedelmét, hogy az ukrán személyzetet ki kell képezni a 68 tonnás járművek üzemeltetésére és karbantartására – emlékeztetett a Sputnik Globe.

Az amerikai hadsereg által kiképzett ukrán katonák mindössze az Abramshez kapcsolódó legalapvetőbb készséggel rendelkeznek.

Nem véletlen, hogy ezért hiányozni fog belőlük minden taktikai vagy műveleti készség, amikor a harckocsi harci alkalmazásáról van szó – állapította meg Scott Ritter.

Szakértő: a képzettség is számít

A szakértő szerint az Abramseket használó ukrán harckocsizók tüzérségi képzettsége kezdetleges lesz, ami szerinte a modern hadászatban nélkülözhetetlen. Azt is elárulta, hogy nem rendelkeznek a különböző, összetettebb meghibásodások elhárításához szükséges tapasztalattal és képességekkel. Scott Ritter kiemelte: amennyiben egy tapasztalt katonákból álló csapat legénysége irányítja ezeket az amerikai harckocsikat, akkor az halálos fegyver, ezzel szemben ha a legénységét olyan ukránok alkotják, akik csak alapfokú ismeretekkel rendelkeznek, akkor

az Abrams nem több, mint egy halálos csapda, egy mozgó acélkoporsó a benne ülő négy ember számára.

Ez a helyzet a német Leopardok esetében is.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Eljött az idő: érkeznek a legendás amerikai tankok Ukrajnába

Az első megígért M1 Abrams harckocsikat a jövő héten fogják leszállítani Ukrajnának.

***

Nyitókép: TED ALJIBE / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik