Begőzöltek az ukránok: nem akarják átengedni az orosz gázt

2023. október 26. 08:10

Ukrajna gyorsítaná Európa leválását az orosz gázról, miközben az EU energetikai csomópontja szeretne lenni.

2023. október 26. 08:10

Az orosz gáz tranzitjára vonatkozó szerződés jövő év végén lejár, és Ukrajna „nem tudja meghosszabbítani” mondta Olekszij Csernyiszov, a Naftogaz vezetője. A DW Business Newsnak adott interjúban felszólította az EU-t, hogy gyorsítsa fel az orosz gázról való leválást. 

Ezért engedik még át az orosz gázt

Csernyiszov szerint az egyetlen ok, amiért Ukrajna még mindig átengedi az orosz gázt, az az Európai Unió országainak támogatása, „különösen a tengerparttal nem rendelkező országoké”. Ugyanakkor a DW leírása szerint 

Csernyiszov felszólította az EU-t, hogy gyorsítsa fel az orosz gázfogyasztásból való kivonulást,

és tegye ezt a tervezettnél korábban, 2027-ig.

Oroszország fegyverként használta a földgázt és a kőolajat”

Amikor az orosz cseppfolyósított földgáz EU-ba történő behozatalának növekedéséről kérdezték, Csernyiszov így reagált: „Oroszország támogatása orosz gáz vásárlásával nevetséges a háború alatt. És látjuk, hogy Oroszország fegyverként használta a földgázt és a kőolajat. Az energiát fegyverként használták. Mi pedig azt mondjuk, hogy az olcsó gáznak ára van”.

Csernyiszov elismerte, hogy időbe telik, amíg az orosz gázimportot leállítják az EU-ba.

 „Mindannyian megértjük, hogy korlátozottak az alternatív gázellátás kapacitása és lehetőségei, különösen az LNG-terminálok miatt” – jegyezte meg Csernyiszov. A Naftogaz vezetője a DW-nek elmondta: Ukrajna a jövőben az EU energetikai csomópontja lehet.

 

Nyitókép: STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

 

 

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backsplash
2023. október 26. 23:38
Ukrajna semmije sem lesz az EU-nak. Ott maradnak kívül, jól megnyomorítva. Ahogy a butaságuknak köszönhetően megérdemlik.
backsplash
2023. október 26. 23:32
Átkozott szarházi szlávok.
Natila
2023. október 26. 19:42
Most mintha az ukránok használnák fegyverként az energiát, jól belerúgnak europába, gratula.
KBA98
2023. október 26. 17:51
Idáig lopták a gázt! A változás szinte semmi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!