Az Egyesült Államok légicsapással válaszolt Irán támadásaira

2023. október 27. 07:22

Az irániak által használt fegyver- és lőszerraktárakat találták el.

2023. október 27. 07:22
null

Fokozódik a feszültség a Közel-Keleten, ugyanis az Egyesült Államok légicsapást mért két Kelet-Szíriában található iráni erőkhöz köthető létesítményre. Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin szerint az érintett helyszíneket az Irán által támogatott csoportok használták az amerikai támaszpontok és katonák elleni támadásokra – írta meg a BBC.

A miniszter szerint a precíziós önvédelmi csapások célja az amerikai erők védelme volt az Irán által támogatott milíciák által végrehajtott támadásokkal szemben. A Pentagon tájékoztatása szerint a csapások az iráni erők által használt fegyver- és lőszerraktárakat érték el, és egyelőre nincsenek információk az esetleges civil áldozatokról.

Az Egyesült Államokat az elmúlt időszakban több mint húsz alkalommal támadták meg az Irán támogatott milíciák drónokkal és rakétákkal Irakban valamint négy alkalommal Szíriában.

Az Egyesült Államok mintegy 900 katonát állomásoztat Szíriában, és további 2500 katonája tartózkodik Irakban. Egyértelmű üzenetként értelmezhető, hogy az Egyesült Államok további 900 katonát tervez küldeni a térség stabilitásának helyreállítása érdekében.

A lap szerint az Egyesült Államok kormánya ezzel egyértelműen jelezte Irán felé, hogy az erőszakos támadások elfogadhatatlanok, és az iráni vezetésnek meg kell akadályoznia a milíciák hasonló akcióit a jövőben.

Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik