„Az amerikai elnökválasztás egy katasztrófa” – amerikai közvélemény-kutató a Mandinernek

2023. október 27. 10:01

Mi várható a következő elnökválasztáson? Mi van az amerikaiak fejében, és hogyan gondolkodnak Bidenről és Trumpról? A Danube Institute meghívására Magyarországra látogató Brent Buchanannal, a washingtoni székhelyű nemzetközi közvélemény-kutató cég, a Cygnal alapító elnökével beszélgettünk!

2023. október 27. 10:01
null
Bakodi Péter
Bakodi Péter

Az elmúlt években az ön vállalata, a Cygnal, volt a legpontosabb magánkézben lévő közvélemény-kutató az Egyesült Államokban. Milyen várakozásai vannak a jövő évi választásokkal kapcsolatban? Hogy állnak most a számok?

Az amerikai elnökválasztás egy kész katasztrófa. De ebben mi az újdonság?! Közvélemény-kutatásaink azt mutatják, hogy a verseny nagyon szoros, és 

valószínűleg a végén egy visszavágó lesz Joe Biden és Donald Trump között,

 ami ugyanakkor érdekes módon a választókat nem érdekli. Ez egy nagyszerű emlékeztető, hogy a politika olyan terméket ad el, amelyet igazából senki sem akar megvenni. Most pedig hadd csavarjak egyet a kérdést övező gondolatokon: lehetséges, hogy se Donald Trump, se Joe Biden nem lesz jelölt a jövő évi elnökválasztáson.

Milyen közvélemény-kutatási módszerek teszik lehetővé, hogy önök legyenek a legpontosabbak? Az egész Egyesült Államokra kiterjedő lefedettségük van, vagy inkább kicsi, de gondosan kiválasztott fókuszcsoportokkal dolgoznak?

Nincs tökéletes módszer a felmérésekre adott válaszok összegyűjtésére, ahogyan a fogyasztóknak szánt hirdetésekre sem. A legjobb megközelítés az összes lehetőség, ezért is részesítjük előnyben a több módozatú válaszadást. Az összes lehetséges kommunikációs csatornát felhasználjuk, hogy felkérjük az embereket a felméréseinkben való részvételre. Fókuszcsoportos kutatásokat is végzünk, de ezek kvalitatív jellegűek.

Külföldi szemmel nézve az amerikai társadalom rendkívül polarizáltnak tűnik. Alátámasztják a számok is ezt a feltételezést? Mik a jelenlegi trendek?

Igen! 

Amerika polarizált, de az egész világ is polarizált. 

Miután a baloldal úgy döntött, hogy a politikának és az ideológiának az élet minden területén meg kell jelennie, a jobboldalnak muszáj volt megvédenie az értékeit. Az Egyesült Államokban és a világ többi részén jelenleg az iskolai végzettség szintje irányítja a polarizációt: ha van főiskolai, egyetemi végzettséged, akkor liberális vagy progresszív vagy, ha nincs, akkor valószínűleg konzervatív.

Van-e közvetlen hatása a polarizációnak a választói részvételre?

A polarizáció tulajdonképpen növeli a részvételt, mert a választók úgy érzik, van mit megvédeniük. Legutóbbi felmérésünk – melyet statisztikai és politikatudományi területen kiemelkedő szakmai tapasztalatokkal rendelkező egyetemi oktatók közreműködésével végzetünk –, azt mutatja, hogy a győzelemhez az adott politikai erőnek a saját támogatóit kell elérnie, nem pedig azon aggódnia, hogy mit gondolnak a bizonytalan szavazók.

Trump súlyos vádakkal néz szembe több büntetőügyben, melyek jogi szempontból valós veszélyt jelenthetnek elnökjelöltségére. Változott érdemben Trump támogatottsága az elmúlt hónapokban?

Minden bizonnyal 

Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke, ha elítélik.

 Ha Joe Biden be akarja biztosítani a vereségét, csak gondoskodnia kell arról, hogy Donald Trump rabruhát vegyen fel.

Trumpon kívül kik lehetnek esélyesek még a Republikánus Párt elnökjelöltségére?

Jelenleg a republikánus előválasztás Donald Trump show-műsora, főleg azért, mert Ron DeSantis egy béna kacsának bizonyult. Bár lehet, hogy távoli még ezzel számolni, de Vivek Ramaswamy stílusa és üzenete a Republikánus Párt jövőjét jelentheti. Ő az új jobboldal. Vivek hihetetlenül tehetséges kommunikátor, aki érti, mit szeretnek és mit akarnak Trump szavazói.

Joe Biden egyre inkább romlónak tűnő egészségi állapota sokak számára aggodalomra ad okot. Lehetséges, hogy nem indul újra a választáson? Hogy állnak a demokrata szavazók ehhez a kérdéshez?

Joe Biden arre sem emlékszik, mit evett vacsorára. Az őt kezelők vezetik a műsort. Tehát ha azt akarják, hogy induljon az újraválasztáson, akkor indulni fog. A demokraták többsége nem akarja, hogy újra induljon, de előbb meg kell szabadulniuk Kamala Harristól. A probléma az, hogy ő az első nő és az első afroamerikai – de félig indiai amerikai –, aki ezt a szerepet tölti be. Ha a demokraták nyerni akarnak jövőre, Bidentől és Harristól is megválnak, de ezt nehéznek tűnik megtenni.

Az elnökválasztás mellett jövőre a Kongresszusban is láthatunk majd új arcokat. Van-e reális esély a változásra a Szenátusban vagy a Képviselőházban? Jelentős elégedetlenséget keltenek a republikánus szavazók körében az új házelnök megválasztásával kapcsolatos gondok?

2024 nagyszerű év a republikánus jelöltek számára az Egyesült Államok Szenátusában. A fő csataterek olyan hivatalban lévő demokrata szenátorok államaiban lesznek, amelyeket Trump 2020-ban hatalmas fölénnyel nyert. 

A republikánusok azonban az elmúlt néhány ciklusban igencsak megszenvedtek a jelöltjeik minőségével, 

és olyan összecsapásokat veszítettek el, amelyeket egy republikánus majom is megnyerhetett volna. A képviselőházi választása nagyobb kihívást jelent a republikánusok számára, különös tekintettel arra a tényre, hogy több állam, köztük a mélyvörös (az Egyesült Államokban a vörös, a konzervatív oldal, a Republikánus Párt színe – a szerk.) Alabama is olyan új térképeket rajzolt, amelyek lehetőséget adnak a demokratáknak, hogy különösebb erőfeszítés nélkül szerezzenek új mandátumokat. Nem hiszem, hogy a házelnök megválasztása nagy hatással lenne a választásokra, mert a legtöbb ember nem tudja, hogy az illető mit csinál, de még azt se nagyon, hogy egyáltalán kicsoda.

 

Nyitóképen: Biden- és Trump-maszk (Behrouz MEHRI / AFP)

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csopak
2023. október 27. 13:12
Ez egy gyönyörű látlelet a szenzációs amerikáról!
Jose
2023. október 27. 11:36
Jé, ott is átvariálják a választási körzeteket (ha a ez azt jelenti: "Alabama is olyan új térképeket rajzolt...")? Érdekes. Nem, valójában nem érdekes, ilyen ez az USA, a világ legjobb demokráciája. (Ha-ha-ha-ha...)
Zolotarjov
2023. október 27. 11:28
Biden, Harris biztos bukás..
formaegy-2
2023. október 27. 10:55
"Mi várható a következő elnökválasztáson?" A terrorista gyilkos Biden banda halottak szavazatait fogja számolni, az éjszaka folyamán megérkeznek a hamis szavazatok zsák számra.....stb.stb. Csak olyan "demokratikusan", mint amilyen "demokratikusan" gyilkolják le az egész világot! Ennek a gyilkos terrorista amcsi bandának lóg ki a fenekéből a magyar hazaáruló ellenzék. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!