A csehek nem tiltották be: Prágában tüntettek Palesztina mellett

2023. október 15. 18:33

A tüntetést a Kezdeményezés az igazságos békéért a Közel-Keleten elnevezésű civil csoportosulás szervezte.

2023. október 15. 18:33
null

„Mintegy 200-250 személy tüntetett vasárnap délután Prágában, a Vencel téren a palesztinok mellett, míg a helyszíni ellentüntetésen, Izrael melletti mintegy kéttucatnyian vettek részt” – jelentette a CTK hírügynökség.

Az Izraelt támogató csoportban megjelent Jana Cernochová cseh védelmi miniszter is. A palesztinok melletti tüntetést a Kezdeményezés az igazságos békéért a Közel-Keleten elnevezésű civil csoportosulás szervezte, amely sajtóközleményében azt írta: megmozdulásuk célja fejet hajtani a legutóbbi közel-keleti események minden palesztin és izraeli áldozata előtt. A palesztinok kollektív megbüntetése a Gázai övezetben nem oldja meg az évtizedek óta húzódó konfliktust, a túszok azonnali szabadon bocsátására és tárgyalásokra van szükség. 

Követeljük, hogy azonnal szűnjön meg a Gázai övezet bombázása és a cseh állam ne támogassa Izrael ellentámadásait, amely újabb ezrek halálát és az ország pusztulását fogja eredményezni” – áll a közleményben.

„Izrael honvédő háborút folytat, amelybe a Hamász nevű radikális palesztin szervezet kényszerítette bele a lakosság példátlan lemészárlásával” – magyarázta az izraeli zászlóba burkolózott Jana Cernochová újságíróknak, miért vesz részt az ellentüntetésen. Szerinte a jog ezúttal egyértelműen Izrael oldalán van, de „mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani”. A rendőrség a két csoportot elszigetelte egymástól, a kora esti órákig incidens nélkül zajlott a rendezvény. A cseh kormány a Hamász támadásai után azonnal szigorította az országban lévő zsidó emlékhelyek őrzését.

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jooeee
2023. október 15. 21:57
Oda már lehet is telepíteni a migráns csűrhét!
billysparks
2023. október 15. 21:16
Meglep.
karakter-2
2023. október 15. 20:50
Ebben igazuk volt a cseheknek, nekünk pedig nem.
Tommaso
2023. október 15. 20:19
Izraelben az életszínvonal és az életminőség európai szintű, Orbanisztánban jóval az átlag alatti. AZ INFLÁCIÓ KIVÉTEL mert abban Orbáné a legnagyobb. Izrael a térség egyetlen demokratikus országa. Itt idén voltak a legutóbbi választások. Gázában 2006-ban tartották az utolsót. Azóta a HAMASZ sanyargatja a palesztinokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!