3+1 megállapítás a tegnapi német tartományi választásokról

2023. október 10. 10:48

Óriási kudarc az eredmény a kormánypártok számára.

2023. október 10. 10:48
Szikra Levente
Szikra Levente
Facebook

„3+1 megállapítás a tegnapi német tartományi választásokról

1. Óriási kudarc az eredmény a berlini szövetségi kormánypártok számára, mindhárom párt szavazatokat vesztett az öt évvel korábbi eredményéhez képest. A legfájóbb eredményt Bajorországban érték el, ahol a szociáldemokraták 8 százaléka még erős ahhoz képest, hogy a liberálisok kiestek a parlamentből. A kormánypártok itt körülbelül a szavazatok negyedét szerezték meg együtt, Hessenben pedig a harmadát. 

2. A jobboldal erősödik. A CSU tartotta szavazatarányát, a hesseni CDU pedig jelentősen növelte azt öt év alatt. Az AfD mindkét tartományban dobogós, Hessenben második helyezést ért el. Jól szerepelt a CSU koalíciós partnere, a Freie Wähler, mely egy kevésbé ismert jobboldali párt, és tegnap óta Bajorország másodok ereje.

3. A Zöldek nem fértek fel a dobogóra. Mindkét helyen negyedikek lettek, és sok szavazót veszítettek. Komoly elégedetlenség van Németországban a párt kormányzati teljesítményével szemben, és ez most meg is mutatkozott. Van okuk aggodalomra a klímaharcosoknak.

+ Mindig és most is elmondom: indokolt óvatosan bánni az AfD-vel. A párt erősödése komoly üzenet az elitnek, de nincs esélye belátható időn belül kormányra kerülni, és van a szervezetben néhány tényleg nehezen vállalható, radikális politikus. Inkább annak érdemes szurkolni tehát, hogy a régi pártok észhez térjenek – persze ennek azért elég kevés esélye van.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: JENS SCHLUETER / AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bispora
2023. október 10. 16:59
Hát Szikra Levente fejébe egy szikránál több kellene, hogy fény legyen... Csak az AfD rendelkezik azzal a programmal és nemzeti kiállással amivel németország menthető volna. A többi párt hatalomban pontosan ugyanazt csinálja, szinte pártállástól függetlenül: igaz ez a migrációra, de még az atomenergiára is, amit a nevében konzervatív párt Merkel alatt kezdett megszüntetni. Még van vagy hat választás, mire a migránsok számaránya lehetetlenné teszi majd a helyreállítást. Az AfD kb két választás múlva lesz vezető párt és még egy választás kell majd, hogy kormányozni is tudjon. Mert ne tévedjünk, az AfD tábora minden bezárt gyárral, munkanélkülivel, agresszív muszlim szomszéddal növekedni fog. Bizony a német csökönyös nép kell neki a sajátélmény...
remi
2023. október 10. 15:18
"Jobboldali áttörés". Haggyuk mán a hülyeséget, semmiféle jobboldali áttörés nem volt, a cédéu már sok éve balos párt, mostanra már inkább szélsőbalos, ang-allah mürkülnek és más kártevőknek köszönhetően abban a pártban már régóta a muszlim és a buzi tagozat mondja meg merről hány méter.
llnnhegyi
2023. október 10. 14:24
Az irány jó,más semmi lényeges változásra okot adó esemény nem történt!
bakafant-28
2023. október 10. 13:52
Miféle jobboldali előretörést kéne ünnepelni?Merkel(és pártja) invitálta a világ szarát Németországba!Ha hatalomra kerülnek,visszaküldik a vadállatokat? És mit szól majd mindehhez a CDU muszlim tagozata?Ez a hajó már elment,az agónia hosszabbítható...Az AfD még mindig kevés,és nyilván ott vannak a beépített Szegedi Chabadok,Jákobok,Gyöngyösik....Miről beszélhetünk ezután?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!