Jobboldali áttörés Németországban: így választottak Bajorországban és Hessenben

2023. október 09. 08:13

Az uniópártok győztek, az AfD előretört, a baloldal leszerepelt a német tartományi választásokon.

2023. október 09. 08:13
City of Muenchen, skyline with Alps.

Mint arról lapunk is beszámolt, két tartományi választást is tartottak Németországban vasárnap.

Bajor eredmények

Bajorországban, ahol a CDU-val szövetségben működő CSU (Keresztényszociális Unió) sok évtizede megdönthetetlen kormánypárt, ezúttal is a CSU végzett az első helyen. Ugyanakkor az előző választáshoz hasonlóan most sem tudott abszolút többséget szerezni a müncheni parlamentben, tehát koalíciós partnerre van szüksége, amire a legnagyobb esélye az elmúlt években is a CSU-val kormányzó Szabad Választók (FW) pártnak, a vidéki, kistelepülési, kisgazda, konzervatív szavazók képviselőjének van.

A választáson a CSU nagyjából megőrizte támogatottságát, 

a Szabad Választók 4,2 százalékponttal, az AfD 4,4 százalékponttal erősödött.

 A három német szövetségi kormánypárt viszont gyengült: a Zöldek 3,2 százalékpontot, a szocdemek 1,3 százalékpontot, a liberális FDP pedig 2,1 százalékpontot veszített öt évvel ezelőtti eredményükhöz képest – ezzel a liberálisok ki is estek a törvényhozásból.

Az előzetes hivatalos végeredmény Bajorországban a következő:

CSU 37%
Szabad Választók: 15,8%
AfD 14,6%
Zöldek 14,4%
SPD 8,4%
FDP 3%

Hesseni eredmények

Tartományi választást tartottak a közép-németországi Hessenben is. Itt az egyébként is helyben kormányzó CDU 7,6 százalékpontot erősítve 34,6 százalékot szerzett, és második helyen futott be a nagyot erősödő AfD. 

A szövetségi szinten kormányzó baloldal itt is leszerepelt, 

bár a liberálisok kerek 5 százalékkal épp, hogy bejutottak a tartományi parlamentbe.

A hesseni választás előzetes végeredménye:

CDU 34,6%
AfD 18,4%
SPD 15,1%
Zöldek 14,8%
FDP 5%

 

Nyitókép: FrankHoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
 

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. október 09. 11:40
"Bastyaelvtars 2023. október 09. 09:35 Az AfD vel szóba nem állnak. Azok itt a szeljobbos hobbinácik." Meg is próbálták az egyik pártvezért merényelni a halállistás fuckrán náci szerelmeid. Valakik felrobbantották a két Nordstream-et, kilőttek két lengyel traktorost...
B_kanya
2023. október 09. 11:30
"BastyaelvtarsB_kanya 2023. október 09. 09:26 Kurva nagy tévedésben vagy, retkesvarnyú. Itt a jobboldali pártok demokratikusak és uniopártiak" Orbán a legnagyobb EU-párti és pont ezért akarja kitolni az internáci fajtádat a Nemzetek Európájából. A slavebanderisztánozásokd után meg mélyen kussolj a nácikról, hunka-fattyú.
Ekrü
2023. október 09. 10:06
Bastyaelvtars 2023. október 09. 09:35 "Az AfD vel szóba nem állnak. Azok itt a szeljobbos hobbinácik."- Számomra sokkal inkább nácik azok, akik eltűrik és támogatják, hogy Berlinben 80 évvel a II. Világháború után zsidók halálát ünnepeljèk és , “ “mocskos zsidó” Jelszavakkal vonulgassanak. Akiknek van pofájuk "nácizni" és 80 éves nénikéket vegzálni, miközben kussolnak míg Berlin, London , Párizs belvárosaiban zsidók halálát kívánva vonulgatnak az általuk favorizált "újállampolgár" jelöltjeik.
Bastyaelvtars
2023. október 09. 09:35
states-2 Lassan? Bayern ben évtizedek óta jobboldali keresztény pártok kormanyoznak. Csak ez a fajta jobboldali és keresztény fényévekre van a fidesz politikájátol. Nektek nagyon nem tetszenének otthon ezek a valódi keresztenydemokrata értékek. Az AfD vel szóba nem állnak. Azok itt a szeljobbos hobbinácik. A csu cdu elzarkozik tőlük, ti meg azt mondjátok hogy szeressük mink az AfD t csak egy kicsit jobbra vagyunk tőle tolodva :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!