Ukrajna elítélte az elfoglalt területeken hétvégén tartandó választásokat

2023. szeptember 08. 22:37

Az amerikai külügyminiszter és az Európa a Tanács is ellenzi a választások megtartását.

2023. szeptember 08. 22:37

Ukrajna külügyminisztere „színlelésnek” nevezte azokat a helyi választásokat, amelyeket a tavaly Oroszországhoz csatolt területeken – Donyeck és Luhanszk, valamint Zaporizzsja és Herszon déli régiói – tartanak a hétvégén. Dimitro Kuleba szerint a voksolásnak nem lesz semmilyen jogi hatása – írta a BBC. Ukrán tisztviselők közölték, hogy a választások szervezésében részt vevő ukrán állampolgárok a jövőben büntetésre számíthatnak. A felsorolt területek mellett szavazást fognak tartani a Krímben is, valamint helyi választásokat tartanak egész Oroszországban. A választóknak a regionális törvényhozásokat kell megválasztaniuk, amelyek a regionális kormányzókat is kinevezik. Donyeck és Luhanszk megyében több ezer jelölt verseng a helyi tanácsok tucatjainak helyeiért.

Ezt is ajánljuk a témában

A területeken élő ukránok az ukrán útlevelük felmutatásával szavazhatnak. 

A voksolást az Európa Tanács emberi jogi szerve is elítéltem szerintük „törvénytelenül elcsatolt ukrán területeken” végrehajtott lépés „a nemzetközi jog durva megsértése, amelyet Oroszország továbbra is figyelmen kívül hagy”.

A szervezet szerint a választások megtartása a demokrácia illúzióját kelti. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén elítélte a voksolást, mondván: „Oroszország látszatválasztásai Ukrajna megszállt területein törvénytelenek.” Moszkva elutasította az amerikai politikus kijelentései és felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne avatkozzon be Oroszország belügyeibe. 

***

Nyitókép: 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. szeptember 09. 11:52
Nos, miután a Zselé betiltotta az orosz kultúrát és nyelvet sőt, terrorizálja és további megtorlásokkal fenyegeti a kvázi ukrajnai oroszokat, tényleg az a legjobb megoldás, ha visszatérnek az Anyácska kebelére. Ráadásul Oroszországban, mintegy háromszor akkora az életszínvonal, mint Ukrajnában.
Namond
2023. szeptember 09. 10:04
Mi közük a jenki tolvajoknak és a komcsi-libsi Európa Tanácsnak hozzá? Egyébként miért vagyunk - súlyos pénzekért - az Európa Tanács tagjai, nem elég az Európai Unió?
egon samu
2023. szeptember 09. 09:46
Ha Ukrajna és az amik tiltakoznak, akkor ez csak jó akció lehet. A világbékének és az ott lakóknak egyaránt...
balbako_
2023. szeptember 09. 09:10
Zsigerből elutasítják a demokráciát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!