Újabb NATO-tagállam tiltotta ki az orosz rendszámú autókat a területéről

2023. szeptember 15. 18:41

Ezzel már három országra bővült a lista.

2023. szeptember 15. 18:41
null

A három balti állam – Észtország, Lettország és Litvánia – után Finnország, a legújabb NATO-tagállam is bejelentette; péntek éjféltől megtiltja az orosz rendszámú magángépjárművek belépését az ország területére – közölte Elina Valtonen finn külügyminiszter a finn közszolgálati rádiónak (YLE) nyilatkozva. A döntés hátterében az Európai Bizottság szeptember 8-i iránymutatása áll. A három balti állam már szerdától elrendelte ugyanannak a korlátozó intézkedésnek a végrehajtását, amelyhez most Finnország is csatlakozott.

Az intézkedés a Lengyelország és Litvánia által határolt orosz exklávét, Kalinyingrádot is érinti, de az ott élő orosz állampolgárok továbbra is átutazhatnak vonattal a legdélebbi balti államon. A szabály alól csak a diplomáciai és konzuli képviseletek, a humanitárius céllal közlekedő járművek, valamint azok az európai uniós polgárok és családtagjaik mentesülnek, akik állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Oroszországban. A finn szabályozás emellett hat hónap türelmi időt biztosít a finnek által használt orosz rendszámú gépjárművek kivonására a forgalomból.

Az új előírások szerint az EU külső határára érkező orosz rendszámú járműveknek vissza kell fordulniuk, máskülönben elkobozhatják őket.

Az Európai Unió tagállamai közül messze Finnországnak van a leghosszabb közös határa Oroszországgal: mintegy 1340 kilométer. Finnország csatlakozásával a NATO Oroszországgal közös határa a duplájára nőtt.

(MTI)

Nyitóképen: Oroszországból érkező autó a finn határon. Fotó: Sasu Mäkinen / Lehtikuva / AFP
 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SyncBaer
2023. szeptember 15. 21:13
Úgy 15-20 éve arról beszéltek a finnek Helsinkiben, hogy az oda érkező oroszok átlagosan napi 2500 eurónak megfelelő összeget költenek. A nagy ellenkezés ellenére ezért voltak a belvárosban pl. szőrme boltok. Akkoriban meg is lepett, hogy mennyi orosz kószál még Helsinkitől mesze, Pori, Turku környékén is.
Phm045
2023. szeptember 15. 19:50
Nagy nyivák lesz ennek a vége.....
Chekke-Faint
2023. szeptember 15. 19:44
Sárga csillag mikor lesz? Ez ma az Unio...
need-info
2023. szeptember 15. 19:34
Ezek meghibbantak. Vissza fog sülni, mint a szankciók...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!