Rendkívüli!

Exkluzív: felfüggesztették a parlamentben alvó telexes újságíró belépőjét az Országházba

Németországban megjelent a cigányokkal szembeni fajgyűlölet

2023. szeptember 18. 18:57

Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának vezetője megkongatta a vészharangot.

2023. szeptember 18. 18:57
At the Ravensbrück Memorial, there is a new memorial plaque for Sinti and Roma who were deported to the concentration camp during the Nazi era.

Egy hétfőn közzétett jelentés szerint egyre növekszik a németországi roma és szinti közösséggel szembeni faji gyűlölet és előítéletesség, és erősödik a jobboldali szélsőségesség és nacionalizmus – írta meg az Euronews.

A lap beszámolt róla, hogy Német Szintik és Romák Központi Tanácsa, az ország két kisebbségének legfőbb képviselője csak az elmúlt évben összesen 621 diszkriminációs és rasszista incidenst regisztrált. A legtöbb esetben azonban előítéletekről és „verbális sztereotípiákról” volt szó. Sajnos azonban 11 közvetlen fenyegetés és 17 támadás is történt.

A jelentésben azt is kiemelték, hogy az ukrajnai háború elől elmenekült romákat aránytalanul nagy mértékben érintette a diszkrimináció.

Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának vezetője Berlinben azt nyilatkozta, hogy a jelentés „világosan mutatja a növekvő nacionalizmus és a jobboldali szélsőségesség veszélyeit, amelyek ismét a szintik és romák, valamint más kisebbségek elleni agresszióhoz és erőszakhoz vezetnek”.

A lap emlékeztetett rá, hogy a német Szövetségi Oktatási Hivatal szerint mintegy 60 000 szintó és 10 000 roma él Németországban, a két csoportot kisebbségként ismerik el az országban.

Nyitókép: HANNES P ALBERT / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik