Macron a migrációról: „Franciaország nem vállalhatja magára a világ minden nyomorúságát”

2023. szeptember 27. 09:41

Tömegével szállítják el a hajléktalanokat Párizs utcáiról: civil szervezetek szerint a közelgő olimpia miatt távolítják el őket.

2023. szeptember 27. 09:41
FRANCE - PARIS - HOMELESS FAMILIES DEMONSTRATE THEIR RIGHT TO ACCOMMODATION FRANCE - PARIS - DES FAMILLES A LA RUE MANIFESTENT LEUR DROIT A UN HEBERGEMENT

Közeleg az olimpia Párizsban: sokak szerint ezért távolítják el a francia főváros utcáiról a hajléktalanokat. A CNN riportjában arról ír, a párizsi Stalingrad metróállomásnál több száz hajléktalan él egy aluljáróban, közülük sokan migráns férfiak. Közülük egyesek aggódnak, mások viszont kifejezetten várják, hogy elvigyék őket valami megfelelő helyre.

A francia kormány közlése szerint

hetente százával viszik el a párizsi utcákról a hajléktalanokat az ország más részeibe.

A hivatalos indok a Párizs szociális rendszerére nehezedő terhek csökkentése. Egyes civil szervezetek szerint viszont a 2024 nyarán tartandó párizsi olimpia előkészületeinek része az akció.

A párizsi hotelek és más szállásadók már nagyban készülnek az olimpiára érkező turistatömegek fogadására, nem beszélve az így is méregdrága párizsi lakásbérletekről és ingatlanárakról. Mindezek a francia főváros hajléktalanhelyzetének súlyosbodását hozták magukkal.

A francia lakhatásügyi minisztérium szerint az országban mintegy 200 ezren élnek a szabad ég alatt, és ebből 100 ezren a Párizst és környékét jelentő Ile-de-France régióban tartózkodnak. Ennyi szálláshely pedig nincs számukra a fővárosban és környékén.

Franciaországban 2022-ben 155 ezer menedékkérelmet nyújtottak be. Gerard Darmanin belügyminiszter kijelentette: Franciaország befogad minden politikai menekültet, 

de az ajtók zárva maradnak az illegálisan érkezők és azok előtt, akik nincsenek üldöztetésnek kitéve a hazájukban.

 2022-ben közel 20 ezer bevándorlót toloncoltak ki Franciaországból.

Emmanuel Macron francia elnök vasárnapi tévéinterjújában azt mondta: országa évente 2 milliárd eurót költ a hajléktalanok ellátására, segíti a tengerpartokra érkező migránsokat is. Ugyanakkor „Franciaország nem tudja a világ összes nyomorúságát magára vállalni” – tette hozzá Macron.

 

Nyitókép: hajléktalanok a párizsi városháza előtt (PAULINE TOURNIER / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP)

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bbalu56
2023. szeptember 27. 21:43
Pedig a csigazabáló csak méltatlankodjon nem is olyan rég ő fotózkodott a ratyi niggerekel !
Czira Ferenc
2023. szeptember 27. 21:27
Franciaország bajban van.Elözönlik az országot a migránsok,főleg muzulmán hívők.Amikor elég migráns lesz,saját pártot alakítanak és átveszik a hatalmat.Nos ,akkor már késő lesz észheztérni a franciáknak.Sajnálom a gyönyörű Francia országot.ÁMEN!!!
Gonella
2023. szeptember 27. 18:34
hát a gyarmatok köteleznek! vége a habzsi-dőzsinek! alonsanfan...
KBA98
2023. szeptember 27. 16:37
Talán gondolkodni kellett volna anno, nem a manikűrrel foglalkozni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!